Rusia face primii pași pentru a se retrage din Organizația Mondială a Sănătății și Organizația Mondială a Comerțului

Rusia face primii pași pentru a se retrage din Organizația Mondială a Sănătății și Organizația Mondială a Comerțului
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Guvernul rus demarează procesul de retragere unilaterală dintr-o serie de organisme internaționale, inclusiv din Organizația Mondială a Comerțului (OMC) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a anunțat președintele Dumei de Stat de la Moscova, Pyotr Tolstoy, potrivit Politico.

Rusia face primii pași pentru a se retrage din OMS și OMC

„Avem de lucru pentru a ne revizui obligațiile internaționale, tratate care astăzi nu aduc niciun beneficiu, dar care în schimb dăunează în mod direct țării noastre. Ministerul (rus) de Externe a transmis o listă cu astfel de acorduri către Duma de Stat. Alături de Consiliul Federației, intenționăm să le analizăm și să propunem retragerea”, a declarat Pyotr Tolstoy.

Parlamentarul rus a indicat către organizațiile internaționale din domeniile comerțului și sănătății publice, spunând că „următorul pas este retragerea din OMC și OMS, care au neglijat toate obligațiile față de țara noastră”.

Statele europene care fac parte din OMS au votat, pe 10 mai, pentru adoptarea unei rezoluții care forțează organizația să ia o decizie cu privire la recolarea biroului european care se ocupă cu bolile netransmisibile, instituție cu sediul la Moscova, precum și în ceea ce privește suspendarea temporară a reuniunilor regionale care se desfășoară în Federația Rusă.

Rezoluția respectivă a fost criticată de adjunctul ministrului rus al sănătății, Andrey Plutnițky, care a descris-o ca fiind o „încălcare grosolană a constituției OMS”.

În martie, un partid pro-Kremlin din Duma de Stat a elaborat un proiect de lege pentru retragerea Rusiei din OMC.

Ideea de retragere pare să contravină pozițiilor exprimate anterior de guvernul rus. Moscova sugera în aprilie că ar prefera să rămână în continuare în cadrul OMC.

„Guvernul (Rusiei) oferă contraargumente în sprijinul statutului nostru de membru”, declara luna trecută Misiunea diplomatică rusă la OMC, întrebată de Politico despre proiectul de lege din Duma de Stat.

Urmăriți B1TV.ro și pe