Rusia i-a adăugat pe Garry Kasparov și Mikhail Khodorkovsky, doi critici ai Kremlinului, pe lista „agenților străini”

Rusia i-a adăugat pe Garry Kasparov și Mikhail Khodorkovsky, doi critici ai Kremlinului, pe lista „agenților străini”
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Lino Mirgeler

Ministerul rus al justiției i-a adăugat vineri pe fostul campion mondial la șah Garry Kasparov și fostul magnat al petrolului Mikhail Khodorkovsky, doi critici proeminenți ai Kremlinului, pe lista indivizilor care acționează că agenți străini.

Rusia i-a adăugat pe Garry Kasparov și Mikhail Khodorkovsky pe lista „agenților străini”

Termenul de „agent străin” poartă conotații negative din era sovietică, spune Reuters.

Moscova a menționat Ucraina drept sursă de finanțare pentru Mikhail Khodorkovsky, iar despre Garry Kasparov susține că ar fi primit fonduri atât din Ucraina, cât și de la Fundația Drepturilor Omului.

Garry Kasparov: Dacă vrem ca războiul să se încheie, trebuie să ne asigurăm că regimul Putin se va prăbuși

Fostul mare șahist, care și-a exprimat speranța că întregul teritoriu al Ucrainei va fi eliberat, declara că, odată ce Rusia va pierde războiul și sancțiunile economice își vor face efectul cu adevărat, vom vedea un alt fel de popor rus și „în cazul dictatorilor de acest calibru sfârșitul politic înseamnă sfârșitul vieții”.

„Nu cred că există vreo forță politică în vreo țară – cu excepția Ungariei, deși nu este un jucător major – care să nu fie pregătită să sprijine Ucraina. Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, chiar și Franța – cu unele dubii – sunt gata să ajute Ucraina până la capăt. Victoria Ucrainei a devenit un țel oficial al Occidentului. Ce lipsește încă este definiția clară a acestei victorii. Vreau să aud că războiul se va încheia cu eliberarea completă a teritoriului ucrainean, inclusiv Crimeea”, declara Kasparov, pentru Europa FM.

Urmăriți B1TV.ro și pe