Rusia a demarat, miercuri, studiile clinice ale primelor sale două prototipuri de vaccinuri împotriva COVID-19. Autoritățile ruse le testează pe oameni, mai exact pe două grupuri de câte 38 de voluntari fiecare.
Astfel, Ministerul rus al Sănătății a anunțat că „studiul clinic al vaccinurilor împotriva COVID-19 a început pe 17 iunie”, precizând că a autorizat în acest sens testele efectuate de Centrul de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie „Nikolai Gamaleia”, potrivit AFP citată de Agerpres.
Dacă unuldintre prototipuri este sub formă „lichidă”, celălalt e în formă „liofilizată”. Cei 76 de voluntari vor trece printr-o izolare de 28 de zile, după vaccinare, șivor fi supuşi unui control al stării de sănătate precum şi unor teste pentru a le evalua imunitatea şi efectele adverse potenţiale.
Circa 8,3 milioane de persoane din toată lumea au fost diagnosticate cu COVID-19, arată datele centralizate miercuri de Worldometer. Bilanțul deceselor înregistrate în rândul celor infectați cu coronavirus se apropie de 447.000, în timp ce numărul pacienților vindecați după testul pozitiv pentru SARS-CoV-2 a trecut de 4,3 milioane.
Din numărul de îmbolnăviri depistate la nivel global, Rusia a contabilizat în jur de 553.000, cu aproximativ 7.500 de decese. Totodată, la ora actuală, ea are 2.300 de cazuri de COVID-19 care se referă la pacienți în stare critică.
Situația din Rusia a condus la situația în care președintele Vladimir Putin are propriul său „tunel de dezinfectare”. Acesta a fost instalat în reședința sa din afara Moscovei, unde liderul Federației Ruse se autoizola în aprilie, când se afla că oficiali apropiați de el, precum premierul Mihail Mișuștin și purtătorul de cuvânt Dmitry Peskov, sunt bolnavi de COVID-19.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a anunțat că România s-a înscris în sistemul european pentru vaccinul împotriva COVID-19. Miercuri, spune demnitarul, va purta o serie de discuții cu reprezentantul firmei dezvoltatoare pentru Europa de Est.
„Astăzi ne-am înscris, am avut discuțiile, mâine (miercuri – n.r.) vom avea discuții și cu reprezentantul pentru Europa de Est al firmei care face acest vaccin. După cum știți, noi am făcut și o donație în acest sens acum o lună de zile, la nivelul comunității europene, suntem acolo unde este orice demers științific pentru această pandemie”, a declarat Nelu Tătaru, marți seară, la Digi24, potrivitG4Media.
Întrebat despre stadiul unui eventualvaccin anti-coronavirus InstitutulNațional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, ministrul Sănătății a explicat că demersurile de acolo rămânîn prezent la nivel de studii. „Nu putem vorbi în cadrul unui vaccin, n-avem un virus stabilizat, n-avem o recoltare și… se studiază. Noi urmărim tot ce înseamnă nivel mondial unde avem o fază mai înaintată a acestui vaccin. Vrem să fim acolo, vrem să avem și noi prioritate și vrem să avem acces la tot tratamentul care concură la vindecarea infecției COVID”.