RUȘII AVERTIZEAZĂ: "Noi credem că scutul antirachetă din România este îndreptat împotriva noastră". Ambasadorul Valeri Kuzmin sugerează că sistemul de la Deveselu ar putea avea încărcătură nucleară

RUȘII AVERTIZEAZĂ: "Noi credem că scutul antirachetă din România este îndreptat împotriva noastră". Ambasadorul Valeri Kuzmin sugerează că sistemul de la Deveselu ar putea avea încărcătură nucleară

Liderii de la Kremlin consideră că scutul de la Deveselu este îndreptat spre Rusia și nu spre Iran, așa cum au spus autoritățile de la București și Washington. Afirmația aparține ambasadorului rus la București, Valeri Kuzmin.

"Noi am fost intotdeauna impotriva acestui scut. Ni s-a spus: 'Stati linistiti, nu este indreptat impotriva dumneavoastra!'. Am primit asigurari ca este indreptat contra Iranului. Atunci noi am spus asa: 'Daca nu este indreptat impotriva noastra, noi credem altceva'. (…) Dupa parerea noastra, in acele lansatoare pot fi puse rachete cu raza medie de actiune care pot primi incarcatura nucleara", a aratat Kuzmin, intr-un interviu acordat TVR 1.

Potrivit ambasadorului, Rusia are informații că în rachetele scutului de la Deveselu pot fi încărcate focoase nucleare.

"Cum a spus presedintele rus Vladimir Putin intr-un interviu recent, noi avem aceasta informatie ca in acele rachete, din acel scut, pot fi incarcate focoase nucleare. Eu pot sa va asigur ca in curand in aceste lansatoare pot fi incarcate rachetele cu focoase nucleare. Va asigur ca nu exista niciun osbstacol de realizare a acestui plan.

Daca Romania ne asigura ca acest scut nu va fi folosit in modul acesta, eu accept mesajul trimis, dar din pacate, pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale, asta nu este suficient. Trebuie sa existe niste acorduri interguvernamentale obligatorii", a detaliat diplomatul rus.

Valeri Kuzmin a mai spus că relațiile dintre țara sa și NATO s-au degradat considerabil în ultimul timp.

"Sunt de acord, din pacate in ultimul timp relatiile dintre Rusia si NATO s-au agravat mult. Romania s-a trezit, se poate spune asa, in centrul acestor dificultati fiindca pe teritoriul Romaniei sunt amplasate lansatoare terestre ale sistemului strategic american de aparare antiracheta.

Aceasta complicare a relatiilor, daca vreti, nu este legata numai de amplasarea rachetelor la Deveselu sau de planurile privind intarirea flancului estic al NATO care sunt discutate activ si care chiar sunt initiate la Bucuresti. Din pacate acest proces este foarte lung. El a inceput la sfarsitul anilor '90, acum aproape 20 de ani, cand, in pofida asigurarilor anterioare date Rusiei, liderii NATO au trecut la infaptuirea strategiei de extindere a Aliantei, de apropiere a zonei de responsabilitate a NATO de frontierele Federatiei Ruse", a precizat ambasadorul rus.