Rușii bogați pleacă din țară cu avioanele private. Cererea pentru astfel de zboruri a crescut de zece ori

Rușii bogați pleacă din țară cu avioanele private. Cererea pentru astfel de zboruri a crescut de zece ori
Foto: pixabay.

După anunțul mobilizării în Rusia, cererea de zboruri pe avioane private a crescut brusc. Potrivit publicației britanice The Guardian, principalele destinații pentru astfel de zboruri sunt Armenia, Turcia și Azerbaidjan – țări în care rușii pot intra fără vize.

Prețurile au crescut semnificativ

Directorul companiei Your Charter, Evghenii Bîkov, a declarat reporterilor că numărul cererilor pentru zboruri după anunțul mobilizării a crescut semnificativ: „De obicei primim 50 de cereri pe zi, iar acum sunt aproximativ cinci mii. Situația este absolut nebună”.

Bîkov a adăugat că firma sa a început să folosească avioane mai mari pentru a satisface cererea și să aplice prețuri mai mici, dar acest lucru nu este suficient: „Nu putem găsi locuri pentru toată lumea”.

The Guardian scrie că prețul pentru un loc într-un jet privat este acum de 1,3-1,5 milioane de ruble, iar costul închirierii unei aeronave cu opt locuri variază între cinci și aproape nouă milioane.

Eduard Simonov, șeful companiei private de zboruri FlightWay, a declarat pentru The Guardian că cererea de zboruri către Armenia, Turcia, Kazahstan și Dubai a „crescut de 50 de ori”. El a mai menționat că aeronava a devenit mai dificil de închiriat după introducerea sancțiunilor internaționale împotriva Rusiei.

„Toate firmele europene de transport privat au părăsit piața. Acum cererea este mai mare decât oferta, iar prețurile trec peste cap în comparație cu acum șase luni”, a spus Simonov.

Rușii fug din calea războiului cu avioane private

The Guardian scrie că după începerea războiului, până la 15% dintre milionarii care locuiesc în țară ar fi părăsit Rusia, iar mobilizarea anunțată în septembrie a agravat cel mai probabil situația.

„Majoritatea dintre clienții noștri tineri au plecat după ce Putin a anunțat mobilizarea săptămâna trecută. Obișnuiam să sunam la restaurante și baruri  pentru a le rezerva mese. Acum tot ce fac este să mă uit prin agregatoarele de zboruri pentru a găsi ultimul loc pentru ei în avionul spre Erevan”, a  precizat Simonov.

În același timp, nu numai rușii bogați părăsesc țara cu avioanele private. Potrivit Kommersant, companiile IT din Rusia au început să cumpere zboruri charter în întregime pentru a-și evacua angajații din țară. Ziarul explică că exodul în masă al muncitorilor din industrie este cauzat de faptul că majoritatea nu au specialități care să garanteze rezerve de la mobilizare.

The Guardian scrie că în acest fel fiul unui deputat al Dumei de Stat, care face adesea declarații anti-occidentale și patriotice, a plecat din Rusia. Potrivit ziarului, deputatul și-a însoțit fiul la aeroport pentru a se asigura că a părăsit Rusia. Fiul parlamentarului, în drum spre Turcia, a scris într-un grup privat Snapchat: „O evadare grozavă”.

Urmăriți B1TV.ro și pe