Salah Abdeslam, unul dintre teroriștii care au comis cel mai grav atentat din istoria postbelică a Franței, a urlat la proces că e „tratat ca un câine” în închisoare: „Vom învia după moarte”

Salah Abdeslam, unul dintre teroriștii care au comis cel mai grav atentat din istoria postbelică a Franței, a urlat la proces că e „tratat ca un câine” în închisoare: „Vom învia după moarte”
Foto: Hepta.ro / Bestimage / Lionel Urman / Panoramic / Bestimage

Singurul supraviețuitor din celula jihadistă care a masacrat 130 de persoane la Paris în noiembrie 2015 s-a plâns la startul procesului istoric din Franța că el și ceilalți inculpați au fost „tratați ca niște câini”. După patru ore de dezbateri, Salah Abdeslam a urlat că nu s-a plâns „niciodată pentru că vom învia după moarte”, transmite NDTV.

Salah Abdeslam e unul dintre autorii atentatelor teroriste din noiembrie 2015, cele mai grave din istoria postbelică a Franței

Procesul vizează 20 de persoane implicate în atacurile coordonate asupra a opt locații din Paris. Salah Abdeslam, care purta la acel moment o vestă explozivă, a făcut parte din echipa de atacatori, însă nu a detonat dispozitivul. El a fost închis încă din aprilie 2016 și a petrecut cea mai mare parte a timpului în izolare.

Unul dintre indivizii din boxa acuzaților a acuzat stări de rău, iar Salah Abdeslam, un cetățean francez de origine marocană în vârstă de 31 de ani, a reacționat dur și a îndreptat un deget către judecător, spunând că deși instanța din Palatul de Justiție de la Paris este „foarte drăguță”, inculpații au fost „tratați ca niște câini”.

„În ultimii șase ani am fost tratat ca un câine și nu m-am plâns niciodată”, a declarat teroristul.

Anterior, individul reacționase sfidător atunci când a fost pus să își confirme profesia și identitatea.

„Nu există altă divinitate decât Allah, iar Mahomed este mesagerul său”, a spus Salah Abdeslam.

Bărbatul care acuzase stări de rău este Farid Kharkhach, inculpat pentru că ar fi furnizat documente false pentru jihadiști. Alte șase persoane au fost inculpate pentru că l-ar fi ajutat pe Salah Abdeslam să fugă de oamenii legii.

Abdeslama fost arestat la Bruxelles în mai 2016, după ce fentase în mai multe rânduri poliția belgiană. Este considerat cel mai păzit și supravegheat deținut din Franța, fiind filmat 24 de ore din 24. Autoritățile spun că măsura vine atât pentru a împiedica evadarea sau chiar o eventuală sinucidere a jihadistului, cât și pentru a-l apăra de restul deținuților.

Ultima oră
12:51 - Discursul lui Klaus Iohannis, acoperit de susținătorii lui Ludovic Orban. Ce s-a scandat (VIDEO)
12:45 - Florin Cîțu, huiduit în timpul discursului de la congresul PNL: Cei care strigați ”demisia” înseamnă să vă dați jos propriul Guvern, da? Numai Dragnea făcea asta! (VIDEO)
12:31 - Ludovic Orban: PNL a reușit să învingă ciuma roșie. Cea importantă decizie strategică a fost cea din 2018, când am stabilit clar – Candidatul la președinție e Klaus Iohannis, candidatul la funcția premier e liderul PNL
11:59 - Kelemen Hunor: Putem să avem dispute, dar să nu renunţăm la parteneriat. Să trecem peste neînţelegerile şi orgoliile personale (VIDEO)
11:43 - Klaus Iohannis: Nu există niciun motiv ca premierul să fie demis sau să-și dea demisia / Guvernarea nu e un loc în care unii parteneri se confruntă de parcă ar fi pe rețelele sociale, iar când apare primul impas își iau lucrurile și pleacă (VIDEO)
11:28 - MAE: Românii nu vor mai putea să intre în Marea Britanie cu buletinul din octombrie 2021
11:12 - Klaus Iohannis, la congresul PNL: Sub scuza confruntării democratice firești nu se pot ascunde atacurile la persoană / Cu atât mai mult când premierul și miniștrii liberali sunt atacați din toate părțile, PNL ar trebui să-i susțină (VIDEO)
11:01 - Raluca Turcan: Mă interesează ca votul să fie corect, iar PNL să livreze rezultate bune. Trebuie să iasă un premier întărit din acest congres (VIDEO)
10:49 - Surse: Mai mulți liberali din echipa lui Ludovic Orban ar fi început să rupă perdelele care ar fi secretizat votul la congres
10:30 - CONGRES PNL | Florin Cîțu, despre cei care protestează: „Și AUR, și USR, și PSD sunt în Opoziție, asta face Opoziția” (VIDEO)