Scandal de plagiat în Germania: Ministrul apărării şi-a anunţat demisia

Scandal de plagiat în Germania: Ministrul apărării şi-a anunţat demisia
Ministrul german al apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg şi-a anunţat, marţi, demisia, după ce a fost implicat într-un scandal de plagiat privind teza sa de doctorat. „Întodeauna am fost pregătit de...

Ministrul german al apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg şi-a anunţat, marţi, demisia, după ce a fost implicat într-un scandal de plagiat privind teza sa de doctorat.

„Întodeauna am fost pregătit de luptă, însă am ajuns la capătul puterilor”, a declarat Guttenberg, citat de AFP.

„Am decis să plec nu doar din cauza dizertaţiei mele jalnice, deşi înţeleg că acest lucru ar fi de ajuns, din perspectiva academiei. Motivul plecării mele stă în îndoiala asupra capacității de a-mi duce la capăt responsabilitățile”, a declarat ministrul.

Guttenberg a cerut o anchetă rapidă a Parchetului în acest caz, declarând că îi respectă pe cei care se ocupă de această problemă și adăugând că „este de interes public ca ancheta judiciară legată de acuzaţiile de violare a drepturilor de autor să se deruleze rapid”.

Scandalul a izbucnit miercurea trecută, când un profesor de drept a făcut publice informații ce demonstrează că ministrul Guttenberg a plagiat în mod repetat în lucrarea sa de doctorat.

Sâmbătă seară, Barbara Zehnpfennnig, profesor de drept la Universitatea de Științe Politice, a cerut ca oficialului să i se retragă titlul de doctor, declarând: „Sunt absolut stupefiată că cineva poate comite un act într-un mod atât de flagrant”.

În cursul săptămânii trecute, Karl-Theodor zu Guttenberg, în vârstă de 39 de ani, a renunțat la titlul de doctor, în urma acuzațiilor aduse. Mai mult, conducerea Universității din Bayreuth a declarat că însuși ministrul a solicitat retragerea definitivă a titlului, recunoscându-și greșelile, însă motivând că au fost făcute fără intenție.

Într-o declarație anterioară, Guttenberg a afirmat că decizia de a renunța la acest titlu a fost una „dureroasă”,  mai ales că s-a pregătit timp de şapte ani pentru doctorat.

Vezi aici declaraţiile date de Guttenberg săptămâna trecută