Republica Moldova a expulzat trei diplomaţi ruşi ca sancţiune pentru scandalul otrăvirii spionul Serghei Skripcal

Republica Moldova a expulzat trei diplomaţi ruşi ca sancţiune pentru scandalul otrăvirii spionul Serghei Skripcal

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Republica Moldova a anunţat declararea drept persona non-grata şi implicit expulzarea a trei diplomaţi ruşi ce lucrau la Ambasada Rusiei la Chişinău.

În plus, Ministerul de Externe l-a convocat şi pe ambasadorul rus Farit Muhametshin, căruia i s-a adus la cunoştinţă conţinutul Notei Verbale, prin care, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice (1961), trei diplomați din cadrul misiunii sunt declaraţi persona non grata și sunt obligați să părăsească teritoriul țării în termen de 7 zile, conform unui comunit de presă remis de instituţia de la Chişinău.

„Decizia autorităților Republicii Moldova vine drept solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, care califică atacul de la Salisbury drept o amenințare la adresa securității colective și a dreptului internațional”, se menționează în comunicatul de presă transmis presei.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, susține că decizia luată de peste 20 de ţări privind expulzarea unor diplomaţi ruşi după otrăvirea unui fost agent dublu rus rus în Marea Britanie este „rezultatul unor presiuni colosale” din partea Washingtonului.

Rusia vă răspunde prin măsuri similare statelor Uniunii Europene care i-au expulzat diplomaţi, a declarat pentru agenţia RIA o sursă din ministerul rus.