Scandalul Pegasus: Telefonul mobil al lui Emmanuel Macron ar fi fost urmărit de serviciile de informații ale Marocului

Scandalul Pegasus: Telefonul mobil al lui Emmanuel Macron ar fi fost urmărit de serviciile de informații ale Marocului
Telefonul președintelui francez Emmanuel Macron ar fi fost urmărit de serviciile de informații marocane cu programul Pegasus. Foto: Hepta - DPA Images / Mario Salerno

Telefonul mobil al președintelui Franței, Emmanuel Macron, ar fi fost urmărit cu software-ul Pegasus de către serviciile de informații ale Marocului, scrie Le Monde. Vizați ar fi fost și fostul premier francez Edouard Philippe, precum și alți 14 membri ai Guvernului.

Emmanuel Macron, urmărit cu programul Pegasus

Le Monde notează că un număr de telefon pe care l-ar folosi Macron din 2017 figurează în lista de numere aleasă de un serviciu de securitate al Marocului. Numere ale lui Edouard Philippe și a altor 14 membri ai Guvernului figurează, de asemenea, pe listă.

O anchetă jurnalistică internațională a scos la iveală faptul că software-ul Pegasus, creat pentru a ajuta autoritățile să prindă criminali şi terorişti, a fost folosit de unii lideri politici pentru a spiona jurnaliști, activiști și adversari politici.

Forbidden Stories şi Amnesty International au făcut rost de o listă cu 50.000 de numere de telefon selectate de clienţii Pegasus. Pe listă s-ar afla 180 de jurnalişti – colaboratori, reporteri sau editori la AFP, Bloomberg, CNN, Financial Times, El Pais, France 24, Mediapart, Reuters etc. – peste 600 de politicieni, 85 de activişti şi 65 de directori de companii.

Le Monde precizează acum că Emmanuel Macron ar fi fost urmărit de către serviciile de informații ale Marocului, unul dintre statele care au utilizat programul de spionaj Pegasus.

„Dacă faptele se adeveresc, în mod evidente ele sunt foarte grave. Se va face lumină asupra acestor dezvăluiri. Unele victime franceze au anunțat deja că vor depune o plângere și, prin urmare, vor fi lansate anchete judiciare”, a transmis Palatul Elysée.