Ungaria, singurul stat UE menţionat în ancheta Pegasus. Viktor Orban a folosit software-ul pentru a urmări jurnaliști și rivali politici / Cum au fost descoperite vastele activităţi de spionaj

Ungaria, singurul stat UE menţionat în ancheta Pegasus. Viktor Orban a folosit software-ul pentru a urmări jurnaliști și rivali politici / Cum au fost descoperite vastele activităţi de spionaj
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

O anchetă publicată de 16 instituţii de presă internaţionale a scos la iveală că software-ul Pegasus, creat pentru a ajuta autoritățile să prindă criminali şi terorişti, a fost folosit de unii lideri politici pentru a spiona jurnaliști, activiști și adversari politici. Investigația menționează un singur stat membru al Uniunii Europene – Ungaria.

Premierul ungar Viktor Orban a folosit Pegasus împotriva jurnaliștilor de investigații și apropiaților unuia dintre ultimii proprietari de trust media independent din Ungaria.

Unul dintre cei vizați a fost Szabolcs Panyi, cunoscut reporter cu surse importante în cercuri diplomatice și de securitate națională. Analiza dispozitivului său, realizată de Amnesty International, a arătat că acesta a fost infectat în mod repetat cu Pegasus șapte luni în 2019, softul fiind activat de fiecare dată când Szabolcs Panyi a cerut clarificări de la oficiali guvernamentali ungari. Guvernul ungar a negat acuzațiile.

Vizat se poate să fi fost și un alt cunoscut jurnalist de investigații, care a refuzat analiza pe dispozitivul său de teama că ar putea să-și piardă sursele.

Pegasus, folosit de lideri politici pentru a spiona jurnaliști și adversari

„Forbidden Stories şi Amnesty International au făcut rost de o listă cu 50.000 de numere de telefon selectate de clienţii Pegasus. Am contactat maximum de oameni care erau pe ea. Le-am analizat telefoanele și am ajuns la concluzia că, în marea majoritate a cazurilor, software-ul era prezent sau fusese în telefon”, a susținut jurnalistul Martin Untersinger, de la Le Monde, pentru Europe 1.

Pegasus e un program de spionaj complet invizibil, care poate intra în telefoanele Apple şi Google, să extragă fotografii, mesaje, contacte, istoricul accesărilor şi chiar să activeze camera sau microfonul.

„În ciuda promisiunilor că e folosit pentru combaterea criminalităţii şi a terorismului, în realitate, software-ul e în mare parte folosit pentru a spiona jurnalişti, avocaţi, membri ai societăţii civile”, a mai afirmat jurnalistul.

În anchetă e menționat un singur stat UE – Ungaria. Altele sunt: Arabia Saudită, Azerbaidjan, Emiratele Arabe Unite, India, Kazahstan, Maroc, Mexic. Budapesta a negat folosirea software-ului Pegasus în scopuri de spionaj.

180 de jurnalişti figurează pe această listă: colaboratori, reporteri sau editori la AFP, Bloomberg, CNN, Financial Times, El Pais, France 24, Mediapart, Reuters etc.

Peste 600 de politicieni, 85 de activişti şi 65 de directori de companii s-ar afla pe listă. Mai multe nume urmează să fie divulgate zilele următoare. Printre ele, un şef de stat şi doi şefi de guverne europene.

NSO Group, compania israeliană care a dezvoltat software-ul, a susținut că totul e o minciună și că Pegasus e folosit doar pentru obţinerea de informaţii despre infractori şi terorişti.