Se schimbă cursul războiului: Germania a anunțat că va trimite tancuri în Ucraina. Urmează livrări similare din partea SUA și a altor țări NATO

Se schimbă cursul războiului: Germania a anunțat că va trimite tancuri în Ucraina. Urmează livrări similare din partea SUA și a altor țări NATO
sursă foto: captură YT

Cursul războiului din Ucraina intră într-o nouă etapă după ce astăzi, Germania a anunțat că va furniza Ucrainei tancurile Leopard 2.

Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat miercuri, în parlamentul de la Berlin, că aprobă livrarea de tancuri Leopard 2 în Ucraina; este un moment decisiv în război, scrie Politico, ce deschide calea unei coaliții mai largi de țări care să trimită Ucrainei tancuri de luptă de fabricație germană în baza unei aprobări de reexport.

Decizia Germaniei, care s-a opus constant până acum trimiterii de armament greu în Ucraina, se corelează cu faptul că și Statele Unite finalizează planurile de a trimite aproximativ 30 de tancuri Abrams în Ucraina, relatează CNN, referindu-se la faptul că Berlinul a așteptat ca Washington să ia decizia trimiterii de armament greu de producție americană.

CNN: Guvernul lui Scholz a stagnat în privința deciziei, precaut la posibilitățile care ar putea determina Rusia să escaladeze sau să aspireNATO în conflict

Decizia Germaniei deschide calea pentru alte țări, cum ar fi Polonia, Spania și Norvegia, de a-și furniza stocurile de tancuri Leopard frontului din Ucraina.

„Această decizie urmează binecunoscuta noastră linie de a sprijini Ucraina cât mai bine posibil. Acționăm într-o manieră strâns coordonată la nivel internațional”, a declarat Scholz într-un comunicat, citat de Reuters.

Instruirea trupelor ucrainene în Germania va începe în curând, iar Germania va furniza, de asemenea, logistică și muniție, a spus oficialul, anunțând totodată că țara sa va emite permisele de transfer corespunzătoare către țările partenere care doresc să livreze rapid tancurile Leopard 2 din stocuril către Ucraina.

Anunțul oficial cu privire la tancurile americane este așteptat în cursul săptămânii. Și alte țări vor livra tancuri

Presa americană relatează că SUA vor trimite 30 de tancuri Abrams.

Ucraina va primi cel puțin 100 de tancuri de luptă de fabricație germană (Leopard 2), americană (Abrams) și britanică (Challanger).

În timpul discuțiilor de la baza aeriană Ramstein 12 țări au fost de acord să livreze tancuride luptă în Ucraina, până acum fiind anunțată public participarea Marii Britanii, Poloniei, Finlandei, Norvegiei, Germaniei, Spaniei și SUA -potrivit ABC News, care citează un oficial ucrainean de rang înalt.

Tancuri Leopard 2 urmează să fie livrate și de alte state europene care dețin acest tip de armă, în baza autorizațiilor de reexport: Polonia a înaintat deja Berlin o cerere în acest sens, oficialii de la Varșovia anunțând că vor trimite tot un număr de 14 tancuri Leopard 2.

Printre țările care vor furniza astfel de tancuri se mai numără Finlanda, care va contribui cu 10 și Norvegia, probabil cu alte 14 iar Spania, scrie miercuri El Pais, ”va participa la efortul comun european de a livra Ucraini tancuri Leopard 2” cu un număr care va ”va egala” ofertele europene.

Marea Britanie a anunțat că va trimite 14 tancuri de luptă în Ucraina, producție proprie – Challenger.

Urmăriți B1TV.ro și pe