Șeful mercenarilor Wagner îl laudă pe Volodimir Zelenski drept un lider „puternic și încrezător”: „Nu îl subestimați”

Șeful mercenarilor Wagner îl laudă pe Volodimir Zelenski drept un lider „puternic și încrezător”: „Nu îl subestimați”
Foto: Hepta.ro / DPA Images

Evgheni Prigojin, un aliat apropiat al lui Vladimir Putin și fondator al grupului de mercenari Wagner, l-a lăudat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski ca fiind un lider puternic și încrezător care nu ar trebui subestimat, transmite The Straits Times.

Șeful mercenarilor Wagner îl laudă pe Volodimir Zelenski

Comentariile sale au scos în lumină profilul public tot mai proeminent al lui Evgheni Prigojin și încrederea sa tot mai mare în a atinge chestiuni sensibile în legătură cu războiul din Ucraina, sfidând linia obișnuită a Moscovei.

„Deși este președintele unei țări ostile Rusiei în acest moment, domnul Zelenski este un tip puternic, încrezător, pragmatic și simpatic”, a declarat liderul mercenarilor Wagner.

„Nu îl subestimați”, a continuat el, după ce a fost întrebat de ce laudă un om criticat și atacat de Moscova încă de când a venit la putere, în 2019.

Este interesant că Evgheni Prigojin exprimă un punct de vedere foarte diferit de cel al lui Vladimir Putin și unul pe care alte figuri din elita rusă nu ar îndrăzni să îl exprime, consideră analista politică rusă Tatiana Stanovaya.

„Prigojin a îndrăznit. El crede că are dreptul și crede că nu îl va enerva pe Putin”, spune Stanovaya.

În ultimele săptămâni, Evgheni Prigojin a făcut mai multe declarații fără perdea, alăturându-se liderului cecen Ramzan Kadîrov în ridiculizarea prestației generalilor ruși pe câmpul de luptă din Ucraina.

Luna trecută el a confirmat public pentru prima oară că este fondatorul Wagner, un grup militar privat pe care l-a trimis să lupte în Siria, Africa și Ucraina. SUA și UE l-au sancționat pe Prigojin pentru rolul său.

În opinia Tatianei Stanovaya, Prigojin nu râvnește la o poziție formală de putere.

„Cred că pentru el este mai degrabă ca un `proiect de business` pe care trebuie să i-l `vândă` lui Putin pentru a fi mai strâns legat de Kremlin”, a explicat analista.

„Ar evita orice responsabilitate oficială reală, este mai confortabil să rămână în spațiul intermediar, între stat și statutul neoficial”, estimează ea.

Urmăriți B1TV.ro și pe