Lavrov sugerează că unele țări și-au cerut scuze pentru expulzările diplomaților. Şeful diplomaţiei ruse denunţă un „şantaj colosal” din partea SUA

Lavrov sugerează că unele țări și-au cerut scuze pentru expulzările diplomaților. Şeful diplomaţiei ruse denunţă un şantaj colosal din partea SUA

Serghei Lavrov, şeful diplomaţiei ruse, a criticat în termeni extremi de duri administraţia Trump, în contextul în care mai multe ţări au decis expulzarea unor diplomaţi ruşi după otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal în Marea Britanie. El a afirmat că decizia de expulzare a fost luată în urma unui „şantaj colosal” din partea Washingtonului şi a sugerat că unele din cele peste 20 de ţări şi-au cerut „şoptit” scuze Moscovei pentru gestul lor.

„Atunci când se cere ca un diplomat sau doi să părăsească o ţară sau alta, în timp ce ne sunt şoptite scuze în urechi, ştim cu precizie că aceasta este rezultatul unor presiuni colosale, al unui şantaj colosal, care constituie, din nefericire, principala armă a Washingtonului pe scena internaţională”, a declarat Lavrov în cadrul unei conferinţe de presă la Taşkent, capitala Uzbekistanului, unde au loc marţi negocieri cu privire la Afganistan, potrivit Agerpres.

23 de ţări, inclusiv 16 state membre ale Uniunii Europene, au decis luni să expulzeze cel puţin 116 de diplomaţi ruşi ca represalii din partea Occidentului după otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal pe 4 martie, act ce ar fi fost comis de Moscova, conform autorităţilor de la Londra.

Washingtonul a expulzat nu mai puţin de 60 de diplomaţi consideraţi ca fiind „agenţi de informaţii” (48 în diferite misiuni în Statele Unite şi 12 la misiunea rusă la ONU), decizând şi închiderea Consulatului Rusiei din Seattle.