Serghei Lavrov: Și Rusia vrea garanții de securitate, pentru ea și pentru țările europene / Nu vrem militarizarea Ucrainei, indiferent dacă aceasta se face în NATO sau în afara NATO

Serghei Lavrov: Și Rusia vrea garanții de securitate, pentru ea și pentru țările europene / Nu vrem militarizarea Ucrainei, indiferent dacă aceasta se face în NATO sau în afara NATO
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a declarat, joi, că Rusia e dispusă să discute despre garanţii pentru securitatea Ucrainei, dar împreună cu garanţii de securitate pentru Rusia şi pentru țările europene.

Reacția sa vine în contextul în care omologul ucrainean, Dmitro Kuleba, a afirmat că Ucraina e dispusă să renunțe la aderarea la NATO dacă statele sale vecine și membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv Rusia, îi asigură un „sistem de garanţii similar celui al NATO”.

Lavrov, reacție la declarațiile lui Kuleba privind garanțiile de securitate

„Suntem pregătiţi să discutăm garanţii pentru statul ucrainean, împreună cu garanţii pentru securitatea ţărilor europene şi, desigur, garanţii pentru securitatea Rusiei”, a declarat Lavrov, potrivit Interfax.

Serghei Lavorv a mai spus că Rusia nu vrea militarizarea Ucrainei „indiferent că aceasta se face în NATO sau fără NATO, pentru că şi în afara NATO e posibilă furnizarea de sisteme americane” care să aibă drept țintă teritoriul rus.

Ce declarase Kuleba despre garanțiile de securitate pentru Ucraina

„Dacă am ajunge la un acord prin care un sistem similar de garanții celui din Tratatul NATO ar fi garantat Ucrainei de către membrii permanenți ai Consiliului de Securitate a ONU, inclusiv Rusia”, precum și de către vecinii Ucrainei, „asta e ceva ce am fi pregătiți să discutăm. Ucraina e într-un vid de securitate și trebuie să abordăm creativ această situație”, afirmase Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe.

Declarațiile au fost făcute la capătul unor negocieri fără rezultat între cei doi.

„Am evocat o încetare a focului, dar nu s-a realizat niciun progres în acest sens (…) Ucraina nu se va preda. Suntem deschişi diplomaţiei, dar, dacă aceasta nu funcţionează, ne vom apăra ţara şi poporul”, a mai spus Kuleba.

Urmăriți B1TV.ro și pe