Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, spune că Rusia va face totul pentru a proteja interesele populaţiei vorbitoare de limbă rusă din Republica Moldova.
„Vom face totul pentru ca interesele populaţiei rusofone din Moldova să nu fie afectate în niciun fel”, a declarat ministrul rus de Externe.
Lavrov a invocat atât situația din Transnistria, cât și pe cea din Găgăuzia, după ce în urmă cu două luni a precizat că occidentul vrea să facă în Republica Moldova o a doua Ucraină:
„Să nu uităm că, pe lângă Transnistria, în Moldova mai există şi Găgăuzia, care, de asemenea, revendică un statut special. Apropo, ea are unele elemente ale unui statut special. Şi cred că liderii moldoveni vor face ceea ce trebuie dacă vor înceta jocurile geopolitice impuse de occident şi se vor gândi la interesele acelor oameni care trăiesc unul lângă altul”, a declarat Lavrov.
Totodată, Lavrov a învinuit atunci Chişinăul de cerşetorie în cazul livrării gazelor naturale.
În iulie s-au împlinit 30 de ani de la începerea operaţiunii de menţinere a păcii în Transnistria. Acordul privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat a fost semnat la 21 iulie 1992, iar la 29 iulie a fost desfășurată în regiune o forță comună de menținere a păcii.
„Vectorul Transnistriei a rămas neschimbat de-a lungul anilor de existență a republicii, ceea ce se reflectă și în rezultatele referendumului din 17 septembrie 2006, unde se indică clar: independența, cu aderarea liberă ulterioară la Federația Rusă. Independența țării este fără îndoială o prioritate absolută”, a spus Aașa-numitul ministru de externe de la Tiraspol, Vitalie Ignatiev.
Din punctul lui de vedere, argumentele juridice internaționale în apărarea conceptului de suveranitate și recunoașterea largă a republicii s-au format de mult și „aproape nimeni nu este capabil să le conteste”.
„Transnistria nu va lua nicio decizie în detrimentul locuitorilor țării, va acționa pragmatic și onest”, a mai spus așa-numitul ministru de externe de la Tiraspol.