Serghei Lavrov: „Vom face totul pentru ca interesele populaţiei rusofone din Republica Moldova să nu fie afectate în niciun fel”

Serghei Lavrov: Vom face totul pentru ca interesele populaţiei rusofone din Republica Moldova să nu fie afectate în niciun fel
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Sputnik

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, spune că Rusia va face totul pentru a proteja interesele populaţiei vorbitoare de limbă rusă din Republica Moldova.

Lavrov, avertisment pentru guvernul de la Chișinău

„Vom face totul pentru ca interesele populaţiei rusofone din Moldova să nu fie afectate în niciun fel”, a declarat ministrul rus de Externe.

Lavrov a invocat atât situația din Transnistria, cât și pe cea din Găgăuzia, după ce în urmă cu două luni a precizat că occidentul vrea să facă în Republica Moldova o a doua Ucraină:

„Să nu uităm că, pe lângă Transnistria, în Moldova mai există şi Găgăuzia, care, de asemenea, revendică un statut special. Apropo, ea are unele elemente ale unui statut special. Şi cred că liderii moldoveni vor face ceea ce trebuie dacă vor înceta jocurile geopolitice impuse de occident şi se vor gândi la interesele acelor oameni care trăiesc unul lângă altul”, a declarat Lavrov.

Totodată, Lavrov a învinuit atunci Chişinăul de cerşetorie în cazul livrării gazelor naturale.

Vectorul Transnistriei a rămas neschimbat

În iulie s-au împlinit 30 de ani de la începerea operaţiunii de menţinere a păcii în Transnistria. Acordul privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat a fost semnat la 21 iulie 1992, iar la 29 iulie a fost desfășurată în regiune o forță comună de menținere a păcii.

„Vectorul Transnistriei a rămas neschimbat de-a lungul anilor de existență a republicii, ceea ce se reflectă și în rezultatele referendumului din 17 septembrie 2006, unde se indică clar: independența, cu aderarea liberă ulterioară la Federația Rusă. Independența țării este fără îndoială o prioritate absolută”, a spus Aașa-numitul ministru de externe de la Tiraspol, Vitalie Ignatiev.

Din punctul lui de vedere, argumentele juridice internaționale în apărarea conceptului de suveranitate și recunoașterea largă a republicii s-au format de mult și „aproape nimeni nu este capabil să le conteste”.

„Transnistria nu va lua nicio decizie în detrimentul locuitorilor țării, va acționa pragmatic și onest”, a mai spus așa-numitul ministru de externe de la Tiraspol.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
09:34 - Două droguri sintetice fac ravagii în rândul adolescenților din România. Motivul pentru care nu au fost interzise până acum
09:29 - Arad: Un bărbat a spânzurat un câine, în timp ce vecinul său îl ruga să elibereze animalul
09:24 - Psihologul Mirela Zivari, după cazul din Bacău: Copiii care inițiază agresiunea sunt de obicei și ei victimele unor abuzuri, iar școala devine arena unde își pot descărca toate furiile și nemulțumirile (VIDEO)
09:14 - O fată de 17 ani din Teleorman a fost dezbrăcată şi pipăită de ambulanțierul care a venit să o ajute. Mama ei a sesizat poliția
09:07 - Sursele eoliene și solare au generat mai multă electricitate în UE decât gazele naturale. Ember Energy: „Europa a evitat ce era mai rău din criza energetică”
09:04 - Mai bine de jumătate dintre românii din țară sunt inactivi profesional. Doar 16% din populație are studii superioare
08:58 - Coreea de Sud și Statele Unite au răspuns la amenințările Coreei de Nord cu efectuarea unor operațiuni aeriene / A fost folosit un bombardier strategic american și avioane de luptă furtive
08:43 - Arabia Saudită ar fi de acord cu intrarea Rusiei în Confederația Asiatică de Fotbal. Rușii nu exclud o eventuală aderare la AFC
08:41 - Cel care a dus prăjiturile cu marijuana la petrecerea de la Râmnicu Vâlcea a spus că a ales acest cadou pentru că nu a avut bani pentru a cumpăra sărbătoritului un parfum
08:34 - Care este motivul extinderii pestei porcine / Petre Daea: „Este de neconceput să oprim creşterea porcilor în gospodăriile populaţiei”