Serviciile de informații externe germane au spionat oficiali ai unor țări membre NATO și UE

Serviciile de informații externe germane au spionat oficiali ai unor țări membre NATO și UE

Un raport al unei comisii parlamentare germane arată că un număr important de membri ai guvernelor din țări membre a Uniunii Europene și a NATO au fost spionați de către serviciile de informații externe germane până în octombrie 2013.

Conform raportul consultat de DPA, și citat de Agerpres, printre persoanele ce au făcut obiectul spionajului german s-ar afla și șefi de stat și guvern, miniștri sau membri ai cabinetelor ministeriale, dar și membri de instituții militare.

Două treimi din cele 3.300 de obiective vizate de activitățile de spionaj ale Bundesnachrichtendienst (BND) vizau reprezențele diplomatice ale statelor din UE și NATO. De asemenea, au fost vizate birouri din ONG-uri și instituții economice, dar mai apar în raport și obiective din industria aviației și spațială, precum și din comerțul cu arme, transport, media și consultanță.

Cea mai gravă problemă menționată în raportul este faptul că între persoanele spionate se află și un cetățean german, lucru interzis strict prin legea din Germania.

De altfel, dezvăluirile pun într-o situație stânjenitoare pe cancelarul german Angela Merkel, care a protestat după ce a aflat că Agenția Națională de Securitate (NSA) a SUAi-a monitorizat telefonul, spunându-i președintelui american Barack Obama că spionajul între prieteni nu se face.