Severodoneţk este „în întregime ocupat de ruşi”, a anunțat primarul oraşului ucrainean

Severodoneţk este „în întregime ocupat de ruşi”, a anunțat primarul oraşului ucrainean
Soldați ruși în Ucraina. Sursă foto: Hepta - Sputnik

Oleksandr Striuk, primarul orașului Severodoneţk din Donbas, estul Ucrainei, a anunțat că orașul a fost „ocupat în întregime” de trupele rusești. Armata ucraineană s-a retras anterior din localitate, pentru a putea apăra mai bine oraşul vecin, Lisiceansk.

Rușii au ocupat orașul ucrainean Severodoneţk

„Oraşul a fost în întregime ocupat de ruşi”, a spus primarul Oleksandr Striuk sâmbătă, la televiziunea ucraineană, potrivit AFP.

Joi, armata ucraineană și-a anunțat retragerea din această localitate pentru a apăra mai bine orașul vecin, Lisiceansk.

Tot sâmbătă, separatiştii proruşi au anunţat că, împreună cu forţele ruse, au preluat controlul asupra uzinei Azot din Severodoneţk şi au „evacuat” peste 800 de civili care se adăposteau acolo.

Înainte de izbucnirea războiului, în Severodoneţk erau circa 100.000 de locuitori.

AFP: Cursul războiului nu se va schimba după căderea orașului Severodoneţk

Analişti occidentali citați de AFP au susținut că această evoluție a evenimentelor nu e o surpriză, după săptămâni de lupte sângeroase în acest oraș.

Potrivit unui analist al societăţii britanice de securitate Janes, „Severodoneţk nu e un pivot, Forţele ruse au înregistrat câştiguri şi în alte locuri”.

Iar Ivan Klyszcz, cercetător la universitatea estonă Tartu, consideră retragerea trupelor ucrainene din Severodonețk mai degrabă o acţiune tactică.

„Nu pare să existe o soluție la penuria de resurse umane în armata rusă. Atât timp cât Moscova nu anunţă o mobilizare generală, înaintarea va fi lentă şi războiul prelungit”, a explicat și Alexander Grinberg, analist la Jerusalem Institute for Security and Strategy (JISS).

Urmăriți B1TV.ro și pe