Siria: Grupuri rebele siriene anunță cucerirea orașului Al-Bab, ultimul bastion al ISIS din provincia Alep

Siria: Grupuri rebele siriene anunță cucerirea orașului Al-Bab, ultimul bastion al ISIS din provincia Alep
foto: BBC

Trei grupuri rebele siriene pro-turce au anunțat joi că au cucerit orașul Al-Bab, ultimul bastion al grupării jihadiste Statul Islamic (SI) din provincia Alep din nordul Siriei.

Agenția de presă turcă a relatat că rebelii „sprijiniți de forțele armate turce au preluat controlul asupra centrului orașului Al-Bab”, și au apărut informații conform cărora rebelii au cucerit aproape jumătate din cartierele orașului, dar luptătorii ISIS încă se mai află acolo.

„Anunțăm eliberarea totatlă a orașului Al-Bab și vom trece la deminarea cartierelor rezidențiale”, conform lui Ahmad Othman, șeful Sultanului Murad, unul dintre cele trei grupuri rebele care susțin că au cucerit orașul sirian. „Ieri (miercuri), am cucerit centrul orașului care servea drept cartier general pentru SI. Jihadiștii au fost învinși, iar în această dimineață, în jurul orei 6:00, am încheiat operațiunea”, a afirmat șeful grupării Al-Hamza.

Orașul Al-Bab este ultimul bastion al Statului Islamic din provincia Alep, este ținta unei ofensive comune a forțelor turce și grupurilor rebele siriene. Turcia a lansat la sfârșitul lunii august o operațiune militară de susținere a rebelilor din nordul Siriei, pentru alungarea jihadiștilor și a militanților kurzi aliați Washingtonului, considerate încă „teroriste” de Ankara.

Ultima oră
21:28 - Două legume care ne ajută să prevenim înghețarea parbrizului
21:04 - Raed Arafat a anunțat relaxările pentru sărbători: Masca, obligatorie în aer liber doar în zone aglomerate. Programul magazinelor, prelungit. Restaurantele, deschise în nopțile de Crăciun și Revelion inclusiv pentru persoane testate (VIDEO, DOCUMENT)
21:03 - Octavian Jurma, despre Omicron: Incidența în spitalele din Africa de Sud și-a schimbat profilul. Faptul că o să avem mai mulți tineri și copii în spitale o să creeze mai multă panică într-o țară ca România decât faptul că ne mor bătrânii (VIDEO)
21:02 - O variantă mult mai greu de urmărit a tulpinii Omicron a fost identificată de către cercetători
20:36 - Liviu Dragnea, prima reacție despre presupusa despărțire de Irina Tănase: „Întotdeauna iau decizii spre mai bine”
20:34 - Garda de Mediu a aplicat amenzi în valoare de până la 30.000 de lei în vederea combaterii arderii de deșeuri
20:32 - Topul celor mai căutate piese din 2021. Au adunat sute de milioane de vizualizări pe YouTube
20:30 - Nu vor mai fi medici nevaccinați
20:16 - Marilen Pirtea (PNL): Nu ne opunem majorărilor cerute de PSD, dar dorim să corelăm creșterea salariilor cu eficiența și cu rezultatele. Vrem să introducem niște criterii de performanță în general (VIDEO)
19:58 - Se dă bătălia vedetelor la „Survivor”. Apariții neașteptate pe platoul showului: „Dacă vreţi rating, ascultaţi-mă, că ştiu ce zic”