Situația dificilă din Ucraina ar putea fi reprodusă în Asia de Est, avertizează prim-ministrul Japoniei

Situația dificilă din Ucraina ar putea fi reprodusă în Asia de Est, avertizează prim-ministrul Japoniei
Sursa Foto: Hepta/ Kay Nietfeld/

Joi, Fumio Kishida, prim-ministrul Japoniei a atras atenția că un război similar celui din Ucraina ar putea să fie declanșat și în Asia de Est, în condițiile în care principalele puteri din regiune nu acționează împreună pentru ca pacea și stabilitatea să fie păstrate în zona Strâmtorii Taiwan, informează Reuters.

Un război precum cel din Ucraina ar putea să înceapă și în Asia de Est

Prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida alături de prim-ministrul britanic, Boris Johnson a transmis în timpul unei vizite la Londra că a venit momentul ca țările G7 să-și solidifice unitatea.

„Colaborarea între țările care împărtășesc valori universale devine vitală. Trebuie să colaborăm cu aliații noștri și cu țările cu aceleași principii și niciodată să nu tolerăm o încercare unilaterală de a schimba starea de fapt prin forță în zona indo-pacifică, mai ales în Asia de Est. Asia de Est ar putea să fie Ucraina, mâine”, a declarat prim-ministrul nipon.

Taiwanul, pe care China îl revendică drept teritoriul său, și-a ridicat nivelul de alertă de când a început războiul provocat de Vladimir Putin, în Ucraina.

De asemenea, Taiwanul se teme de posibilitatea unei invazii, chiar dacă nu există încă semne cu privire la planuri de acest fel din partea Beijing-ului.

„Pacea și stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan sunt critice nu doar pentru securitatea Japoniei ci și pentru stabilitatea societății internaționale”, a mai menționat Fumio Kishida.

„Japonia își menține poziția că problemele din jurul Taiwanului trebuie rezolvate pașnic, prin dialog. Vom urmări situația cu atenție, din această perspectivă”, a concluzionat prim-ministrul Japoniei.

Urmăriți B1TV.ro și pe