SpaceX ar urma să piardă până la 40 de sateliți din cauză că i-a lansat direct într-o furtună solară

SpaceX ar urma să piardă până la 40 de sateliți din cauză că i-a lansat direct într-o furtună solară
Imagine surprinsă în mai 2021, de la lansarea a 60 de sateliți Starlink. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / SpaceX

Până la 40 de sateliți Starlink ai SpaceX ar urma să cadă de pe orbită din cauza unei nesincronizări – compania i-a lansat direct într-o furtună solară, relatează CNN.

SpaceX ar urma să piardă până la 40 de sateliți Starlink din cauza unei furtuni solare

Cea mai recentă lansare a avut loc pe 3 februarie, când SpaceX a trimis pe orbită 49 de sateliți, însă compania se așteaptă să îi piardă majoritatea din cauză că au întâmpinat un eveniment meteorologic spațial cunoscut sub denumirea de furtună geomagnetică. Astfel de situații au loc atunci când fluxurile de particule cu sarcină electrică sau vânturile solare emise de Soare interacționează cu câmpul magnetic al Pământului. Particulele energizate pot încălzi atmosfera superioară, determinând îngroșarea sa.

În acest caz, furtuna a lovit acea zonă din orbită în care fuseseră desfășurați cei mai noi sateliți Starlink, iar atmosfera a devenit prea densă pentru ca aceștia să mai poată efectua manevrele planificate.

Deocamdată rămâne de văzut cât de mare va fi impactul financiar. SpaceX nu a dezvăluit cât costă să construiești un satelit Starlink, deși președintele companiei, Gwynne Shotwell, susținea în 2019 că prețul per piesă era cu mult mai mic decât un milion de dolari.

Sateliții lansați de SpaceX săptămâna trecută ar fi trebuit să se alăture celor circa 2.000 de sateliți deja poziționați, în condițiile în care compania a accelerat eforturile pentru proiectul menit să ofere internet de mare viteză chiar și în cele mai izolate zone ale lumii.

SpaceX spunea că ar avea nevoie cam de 42.000 de sateliți astfel încât să livreze un serviciu de mare viteză fără întreruperi. În ianuarie, existau 145.000 de utilizatori din 25 de țări.

Nu se știe cum a evaluat SpaceX condițiile meteorologice din spațiu înaintea lansării de săptămâna trecută. Compania nu a răspuns solicitării CNN, care susține că oricum răspunde destul de rar la curiozitățile reporterilor.

În orice caz, în trecut, lansările de rachete au mai fost amânate din cauza evenimentelor meteorologice, iar oficialii de resort urmăresc cu multă atenție situația din spațiu înainte să de lansări.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
22:51 - Ion Petrescu: Dacă retragerea rușilor din Liman prefațează o posibilă folosire a armei nucleare tactice în zonă? / Analistul militar, pe B1 TV, despre cele trei zone ucrainene posibile pentru un atac nuclear rusesc (VIDEO)
22:20 - Bombardiere rusești capabile să transporte rachete de croazieră și arme nucleare, detectate în apropiere de Finlanda
21:49 - Claudiu Năsui: Virgil Popescu ne spunea înainte de război să stăm liniștiți că o să ne vină gaz prin Nord Stream 2 / Ciolacu și Ciucă nu înțeleg economia suficient cât să înțeleagă că nimeni nu o să facă pierderi voluntare (VIDEO)
21:20 - Un bărbat de 47 de ani a murit prins sub un tractor, în județul Vaslui
21:07 - Vasile Dîncu (MApN), la Chișinău: NATO nu caută o confruntare cu Rusia / România sprijină concret Republica Moldova în depășirea greutăților generate de criza energetică
20:43 - Două persoane au leșinat după ce ar fi fost ținute aproape o oră într-un avion Wizz Air rămas la sol în Suceava. Aeronava nu a mai decolat, iar pasagerii nu aveau aer condiționat și nu puteau ieși
20:16 - Cel mai bun lunetist din lume se întoarce în Ucraina, cu sarcină nouă: „Vreau să fac mulți Wali dintr-un Wali”
19:49 - Un bărbat de 37 de ani a comis cinci infracțiuni în câteva ore, la Huși. IPJ Vaslui: „Se manifesta violent și era incoerent”
19:28 - Vladimir Putin a vorbit mai degrabă ca un taximetrist nervos decât ca un șef de stat, arată o analiză The Guardian. Discursul președintelui rus, „un set de clișee conspiraționiste incredibil de analfabete”
18:55 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 2 – 8 octombrie 2022. Aspecte astrale de mare forță (VIDEO)