Marea Britanie: Spionul rus otrăvit şi fata sa vor primi o nouă identitate pentru a fi protejaţi

Marea Britanie: Spionul rus otrăvit şi fata sa vor primi o nouă identitate pentru a fi protejaţi

Serghei şi Yulia Skripcal, spionul rus şi fata sa ce au fost otrăviţi în Salisbury, ar putea primi din partea autorităţilor britanice noi identităţi în tentativa de a îi ajuta să îşi dezvolte o viaţă nouă şi ai îi proteja de noi atacuri.

The Sunday Times citeaza surse potrivit cărora oficiali ai agenţiei de informaţii MI6 au avut discuţii cu omologii lor din CIA privind mutarea celor doi.

Marea Britanie ar dori să le asigure celor doi siguranţa, mutând-i într-una dintre aşa-numitele ţări “cinci ochi“, ce au convenit un parteneriat de partajare de informaţii, din care mai fac parte Statele Unite, Canada, Australia şi Noua Zeelandă.

“Locul evident pentru a-i muta este America pentru că este mai puţin probabil ca aceştia să fie ucişi acolo şi este mai uşor să fie protejaţi acolo sub o nouă identitate”, a explicat o sursă din cadrul serviciilor de securitate familiară cu negocierile, citată de ziar.

“Este preferabil ca aceştia să fie mutaţi într-una dintre ţările menţionate, deoarece cazul lor va avea importante implicaţii de securitate”, a adăugat sursa.

Ministerul de Externe britanic nu a oferit însă nicio informaţie privind astfel de măsuri privindu-i pe cei doi.

Serghei si Iulia Skripal au fost otrăviţi luna trecută, cu un gaz neurotoxic, în oraşul englez Salisbury. Marea Britanie a învinuit Rusia de otrăvirea celor doi, pe care a numit-o tentativă de crimă, şi a cerut Moscovei să explice ce s-a întâmplat, dar Rusia neagă orice implicare. Atat Statele Unite, cat si Uniunea Europeana au susţinut punctul de vedere al Londrei.

Cazul a dus la cea mai mare expulzare occidentală de diplomaţi ruşi de la Războiul Rece si pana azi. Moscova a răspuns în oglindă, expulzând diplomaţi occidentali.