În aceeaşi zi în care a ieşit din acordul nuclear INF, Statele Unite impun noi sancţiuni Federaţiei Ruse ce îi vizează finanțele

În aceeaşi zi în care a ieşit din acordul nuclear INF, Statele Unite impun noi sancţiuni Federaţiei Ruse ce îi vizează finanțele
Sursă foto: hepta.ro

Statele Unite a impus o a doua rundă de sancţiuni asupra Rusiei pentru atacul cu neurotoxina Noviciok, din Marea Britanie, care l-a vizat pe fostul agent dublu rus Serghei Skripal în 2018, a precizat Departamentul de Stat american, într-un comunicat de presă, de vineri.

Mai exact:

1. Statele Unite se opune extinderii extinderi perioadei de acordare a împrumuturilor acordate Rusiei de către instituţii financiare, precum Banca Mânca Mondială şi Fondul Monetari Internaţional (FMI).

Altfel spus, Statele Unite limitează accesul Rusiei la împrumuturi externe. O sancţiune, care suprapusa celor deja existente, este în măsură să afecteze şi mai mult finanţele Rusiei – deja puternic afectate de cei cinci ani de sancţiuni economice.

2. Accesul băncilor americane la piaţa datoriei suverane a Rusiei este limitată.

Aceasta sancţiune va împiedica, practic, băncile americane să mai cumpere datoria Rusiei.

3. Sunt adăugate noi limitări ale exporturilor americane către Rusia (acestea fiind relativ mici oricum). Printre produsele şi tehnologiile vizate se numără cele „de importanţă strategică pentru programul de arme chimice şi biologice” al Rusiei.

Sancţiunile au o durată de valabilitate de cel puţin 12 luni.

Gestul Washington-ului vine în aceeaşi zi în care Statele Unite au ieșit formal din Acordul Nuclear INF, semnat cu Rusia în anii 80′.

Foto: Suspecții otrăvirii fostului agent rus,Serghei Skripal (susă foto: hepta.ro)

Reacţia Moscovei

Prin vocea viceministrul rus de externe, Serghei Riabkov, citat de Russia Today (RT), Moscova a precizat că: „Cred că asta are legătură în primul rând cu politica internă din SUA”.

Pe data de 4 martie 2018, fostul agent dublu rus şi fiica sa Iulia au fost găsiţi inconştienţi într-un centru comercial din oraul britanic Salisbury. Ulterior, ei au fost internaţi în stare gravă.

Serghei Skripal fiind un fost ofiţer al serviciilor de informaţii ale armatei ruse GRU. Acesta fusese condamnat în 2006 pentru „înaltă trădare” dar ulterior a fost unul dintre agenţii ce au făcut parte dintr-un schimb de spioni dintre Rusia, Marea Britanie şi Statele Unite.

Londra a acuzat Moscova că a fost în spatele atacului, însă Rusia a negat că s-ar fi aflat în spatele lui.

Noviciok este un puternic agent neurotoxic de concepţie sovietică.

De-atunci, Serghei Skripal şi fiica sa au ieşit din spiţa şi trăiesc ascunşi.