Statul Islamic folosește un nou tip de bombă pentru atacurile sângeroase. „E foarte dificil de făcut"

Statul Islamic folosește un nou tip de bombă pentru atacurile sângeroase. „E foarte dificil de făcut"
Foto: publika.md

La aproape o lună de la sângeros atac din Bagdad, care a fost revendicat de Statul Islamuic, pe străzile orașului oamenii spun rugăciuni și aprind lumânări, potirivit ziare.com.

În atacul sângeros comis la data de 3 iulie, 292 de irakieni și-au pierdut viața, în timp ce se aflau la cumpărături. Atacul cu mașina-capcană a fost pus la cale de ISIS, care dovedește că a găsit o nouă metodă pentru a aduce teroarea.

„Daesh a folosit, pentru prima data, o noua tactica ce i-a ajutat (pe jihadisti – n.red.) sa treaca neobservati prin punctele de control. Nu am am avut niciodata asa ceva si este ingrijorator”, a declarat o sursa din securitatea occidentala, care se afla la Bagdad.

Tactica cunoscută sub numele de VBIED, care este un dispozitiv explozibil improvizat transportat de un vehicul, este folosită în prezent pentru atacurile sângeroase.

În ceea ce privește atacul din Bagdad, diferă două elemente esențiale, și anume felul în care au fost amplasați explozibilii în dubă și moduln în caren au fost amestecate chimicalele.

„E foarte dificil de facut", a explicat un expert in explozibili, care cunoste detalii din ancheta, adaugand ca este posibil ca sistemul sa fi fost dezvoltat in orasul irakian Falluja, pe vreme cand se afla sub stapanirea Statului Islamic. „Daesh s-a gandit foarte mult la cum sa treaca prin punctele de control", a continuat acesta.

Cei care au creat bomba au făcut o formulă „disponibilă pe Internet” și au ajustat cantitățile pentru a reduce riscul de a se defecta, dar în același timp să crească impactul.

„Suntem obisnuiti cu exploziile mari, dar chimicalele din aceasta bomba au fost folosite pentru prima data in Irak. A fost unic, ciudat si teribil", a spus Kadhim Bashir Saleh de la Fortele de Aparare Civila.

Un alt expert din securitatea irakiană, Hisham al-Hashimi, crede că un mix similar de explozibili ar fi fost folosit, o singură dată, într-un atentat din 2004 comis de al Qaida.

Atentatul a fost produs chiar în momentul în care strada era plină de oameni, iar deflagrația a produs mai multe incendii, care au cauzat moartea a 292 de oameni.

Ultima oră
15:26 - 493 de unități administrative din România, în scenariul roșu. Lista localităților în care rata de infectare depășește 3 la mia de locuitori
14:47 - Orban, către liberali: Nu-mi aduc aminte ca Florin Cîțu să fi consultat un for al PNL înainte de deciziile ce au dus la criză şi retragerea USR PLUS. Dacă ei nu mai vin în coaliție, cu cine facem majoritate parlamentară?
14:38 - Ludovic Orban: Un lider al PNL trebuie să fie carismatic și să aibă forța și inteligența de a duce PNL la victorie. Am câștigat această competiție
14:32 - Directive date din taberele Cîțu și Orban, ca delegații la congres să-și dovedească votul. „Toți trebuie să deschidă perdelele la cabine” (FOTO)
14:20 - Mihai Bendeac, mână spartă. Plăteşte personal, cu 10.000 euro, concurenţii de la iUmor, de la Antena 1
14:11 - Ludovic Orban: Nu avem un premier și un Guvern cu care să ne putem mândri. Niciodată nu a existat un premier cu cotă de încredere atât de joasă (VIDEO)
14:04 - Dan Vîlceanu, către Ludovic Orban: În Parlament aţi fost alături de cei care au vrut să dea jos Guvernul. Aţi ridicat un zid în PNL şi acum vă cer să îl dărâmaţi (VIDEO)
13:40 - Peste 7,600 de noi infectări cu COVID-19 la nivel național și 264 de copii, spitalizați. Doar 3 paturi ATI, libere în București
13:34 - Rareș Bogdan, mesaj pentru susținătorii lui Orban: Nu puteți să rechiziţionaţi o sală. Nu stigați „demisia”, pentru că e guvernul nostru. Noi nu suntem PSD-isti
13:30 - CORONAVIRUS | Încă 7.676 de infectări în România. Pandemia a mai făcut 121 de victime / Bucureștiul a depășit pragul de 4 / 1.195 de pacienți la ATI în toată țara, din care 17 sunt minori