Strategia premierului britanic May pentru Brexit a fost aruncată în aer! Avocații susțin că e ILEGALĂ

Strategia premierului britanic May pentru Brexit a fost aruncată în aer! Avocații susțin că e ILEGALĂ
sursă foto: thetimes.co.uk

O amânare a Brexitului cu mai mult de două luni ar putea fi ilegală dacă Marea Britanie nu alege noi europarlamentari, avertizează avocații, aruncând astfel în aer strategia premierului Theresa May, potrivit The Independent.

Așadar, avocații susțin că termenul prevăzut de Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, care stipulează că un stat membru al UE se poate retrage unilateral din blocul comunitar și fixează o procedură în acest sens, nu poate fi prelungit peste luna mai.

Reamintim că termenul de retragere efectivă a Regatului Unit din UE a fost fixat pentru 29 martie 2019, dar Guvernul britanic intenționează să-l prelungească, în speranța că va evita un Brexit fără acord cu UE.

Budestagul german, prin avocații săi, a explicat că data de ieșire poate fi amânată peste luna mai, doar dacă Marea Britanie trimite noi europarlamentari la Bruxelles. Opinia juridică arată că, dacă termenul este prelungit peste 23-26 mai, atunci când au loc alegerile pentru Parlamentul European, „drepturile active și pasive ale cetățenilor britanici ar fi încălcate”.

„Cetățenilor britanici care trăiesc în Marea Britanie le-ar fi negat, astfel, dreptul fundamental conferit de apartenența la Uniunea Europeană”, citează Die Welt opinia avocaților din Bundestag, adăugând că aceștia ar putea da în judecată arhipelagul „pentru apărarea drepturilor de vot pe care le-au cetățenii britanici”.

Ba mai mult, aceștia au explicat că, totodată, și cetățenilor europeni din Marea Britanie ar fi împiedicați „să-și exercite dreptul de vot și să participe la alegerile europarlamentare în noua lor zonă de reședință”, punând arhipelagul în vizorul unor noi acțiuni judiciare.

Vestea vine pe fondul anunțului făcut de Theresa May, care a dat de înțeles că ar putea amâna termenul din Articolul 50 până în iunie, fără a trimite noi europarlamentari la Bruxelles.

Liderul din Downing Street a încercat, prin această propunere, să-i mai liniștească pe conservatorii eurosceptici din partidul de guvernământ, care sunt deja nemulțumiți de faptul că parlamentarii din Camera Comunelor au drept de veto asupra unui Brexit fără acord.

Ultima oră
00:15 - Judo: Alexandru Raicu a câștigat medalia de bronz la turneul de Grand Slam de la Paris
23:49 - Mai multe persoane s-au adunat în fața Spitalului Județean Satu Mare pentru a cere explicații despre moartea unei tinere gravide. Medicii spun că starea femeii s-a deteriorat rapid
23:10 - Marius Șumudică a revenit cu victorie în Turcia și a făcut spectacol la conferința de presă, dar e atacat de un fost translator: „Ne insultă țara pe la spate”
22:53 - Beatrice Mahler: Am triplat consumul de oxigen față de valul 3 / Măsurile suplimentare din spital ne creează o stare de confort care a lipsit în trecut
22:31 - Gina Pistol și fetița au plecat din casa lui Smiley
22:14 - Principalul suspect pentru uciderea parlamentarului britanic David Amess, audiat ore întregi de forțele antitero. BBC: Un nou atac terorist e încă „probabil” în Marea Britanie
21:43 - Manifestație împotriva fascismului la Roma, cu circa 200.000 de persoane. Demonstranții au cerut interzicerea grupului Forza Nuova (VIDEO)
21:17 - Vlad Voiculescu: Singura coaliție posibilă pentru USR PLUS, cea cu PNL și UDMR. Dacă nu se vor întoarce la negocieri până în cursul zilei de duminică, probabil veți vedea un guvern USR PLUS în Parlament (VIDEO)
20:58 - Un tânăr dat în urmărire națională a fost împușcat de polițiști. Bărbatul încercase să fugă de oamenii legii
20:41 - Alexandru Rafila: Ne așteptăm la un număr și mai mare de morți. Problema e durata valului 4, nu atingerea vârfului său