Strategia Schengen a Comisiei Europeane, care cere aderarea României, se va afla pe agenda Consiliului JAI

Strategia Schengen a Comisiei Europeane, care cere aderarea României, se va afla pe agenda Consiliului JAI
Foto: pixabay

Miniștrii afacerilor interne ai UEvor discuta, marți, în cadrul reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) despre situația actuală a noului pact privind migrația și vor avea o primă discuție cu privire lastrategia Schengen, care cere aderarea României. Totodată, miniștrii justiției din UE se vor reuni luni la Luxemburg,pentru a discuta, printre alteledespre modalitățile de combatere a conținutului ilegal online în contextul propunerii de act legislativ privind serviciile digitale.

Reuniune a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne al UE, luni și marți

În legătură cu modalitățile de combatere a conținutului ilegal online, propunerea dezbătută de miniștrii justiției ține de competența Consiliului Competitivitate, dar include dispoziții foarte relevante pentru lupta împotriva conținutului ilegal online în domeniul justiției și al afacerilor interne.

Miniștrii își propun, de asemenea, să stabilească o abordare generală referitoare laregulamentul privind serviciile transfrontaliere de e-justiție în Europa (e-CODEX), care ar permite autorităților judiciare să comunice între ele în mod securizat. Noile norme propuse ar institui în mod formal sistemul e-CODEX la nivelul UE, oferindu-i un temei juridic clar.

Consiliul își propune să convină asupra unei abordări generale referitoare la noile norme care modificăregulamentul privind înființarea Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene. Obiectivul modificărilor este de a spori eficiența, relevanța și guvernanța agenției și de a clarifica sfera activităților sale în urma intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona.

Se preconizează adoptarea de către Consiliu a unor concluzii privind protecția adulților vulnerabili în întreaga UE, în ceea ce priveșteatât chestiuni de drept civil, cât și chestiuni de drept penal.

Miniștrii vor face, de asemenea, bilanțul negocierilor în curs cu privire la: aderarea UE la Convenția europeană a drepturilor omului, instituirea Parchetului European (EPPO), probele electronice

Principalele subiecte pe agenda miniștrilor de Interne

În ceea ce privește întrunirea de marți a miniștrilor afacerilor interne, acesta va discuta despreimpactul COVID-19 asupra combaterii criminalității. Miniștrii vor desfășura, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la perspectivele în materie de securitate internă în ceea ce privește inteligența artificială. Grupul de combatere a terorismului va furniza informații actualizate privind cooperarea dintre autoritățile care se ocupă de combaterea terorismului, în cadrul informării sale periodice pe această temă.

De asemenea, miniștrii vor trece în revistă progresele realizate în cadrul discuțiilor privindregulamentul de modificare a Europolului.

Consiliul va trece în revistă progresele realizate în cadrul discuțiilor privind propunerea de consolidare a rezilienței entităților critice care furnizează servicii esențiale în UE.

Noile norme propuse au scopul de agaranta că infrastructurile criticedin țările UEsunt capabile să previnăincidentele perturbatoare cauzate de pericole naturale, accidente, terorism, amenințări interne sau situații de urgență de sănătate publică, cum ar fi pandemia de COVID-19 cu care se confruntă lumea în prezent, precumși să se redresezeîn urma acestora.

Miniștrii vor evalua, de asemenea, situația actuală a noului pact privind migrația și azilul.

Miniștrii vor purta o primă discuție cu privire lastrategia Schengen, care ar urma să fie prezentată de Comisia Europeană săptămâna viitoare.

De asemenea, Comisia va informa miniștrii cu privire la stadiulpunerii în aplicare a interoperabilitățiiși, în special, al instituirii Sistemului de intrare/ieșire și a Sistemului european de informații și de autorizare privind călătoriile, care se preconizează că vor fi operaționale până la sfârșitul anului 2022.

Ultima oră
23:56 - Alertă la Bușteni. Salvamontiștii au intervenit pentru recuperarea unui bărbat căzut într-o râpă
23:47 - Grav accident rutier pe litoral. O femeie a fost lovită de o mașină, în timp ce traversa strada pe trecerea de pietoni. A fost solicitat și elicopterul SMURD
23:46 - Variante pentru începerea cursurilor. Sorin Cîmpeanu: Nu voi intra peste autonomia universitară. Respect deciziile universităților și dacă sunt provaccinare, le și încurajez (VIDEO)
23:29 - MAE, atenționare de călătorie pentru turiștii care merg în Spania: coduri galben și portocaliu de caniculă, vijelii și ploi torențiale
23:11 - Claudiu Năsui: Avem o problemă cu sărăcia. Suntem campioni europeni la sărăcie în muncă / Ce spune ministrul despre măsura Zero taxe pe salariul minim (VIDEO)
22:51 - Emilian Imbri: Toți cei care sunt, în prezent, în ATI nu sunt vaccinați. Sunt și persoane tinere internate (VIDEO)
22:12 - Octavian Jurma, avertisment cu privire la valul patru: Majoritatea cazurilor de COVID-19 sunt cu varianta Delta. Relaxarea este înspăimântătoare (VIDEO)
22:11 - De ce nu sunt desființate pensiile speciale? Claudiu Năsui: Nu e consens în coaliție. USR-PLUS, cu 15% în Parlament, trebuie să mobilizeze 51%. Când vezi votul, vezi adevărata poziționare a unui partid (VIDEO)
21:51 - Turiștii se plâng de prețurile de pe litoral. Cât trebuie să plătești pe un colac și o pereche de papuci de plajă la Mamaia dacă le-ai uitat acasă
21:35 - Claudiu Năsui: Clasa politică a inventat funcții inutile ca să existe salarizare pentru unii. Vrem să schimbăm legislația, să desființăm sinecurile. Cred că românii nu-și dau seama câte sinecuri sunt în statul român (VIDEO)