De la preluarea mandatului, administrația Obama a desfășurat o adevărată campanie de atacare a țintelor teroriste din întreaga lume cu ajutorul unor drone. Această campanie s-a derulat în detrimentul unor misiuni de capurare a anumitor teroriști, a declarat fostul şef al departamentului de apărare din cadrul serviciului secret american, Michael Flynn.
”Campania cu drone ce se desfășoară acum este doar despre a ucide. Când auziți expresia >, > este, de fapt, impropriu folosit. În strategia ce folosește drone, ,> se scrie cu > mic. Noi nu mai capturăm oameni”, a spus Flynn pentru The Intercept.
”Întreaga noastră politică în Orientul Mijlociu pare să se bazeze pe folosirea dronelor pentru a arunca bombe. Asta a decis administrația în campania sa contraterorismului Ei sunt îndrăgostiți de abilitatea operațiunilor speciale și a CIA de a găsi un tip în mijlocul deșertului în vreun sat de r***t, de a arunca o bombă în el și de a-l omorî”, a mai spus acesta.
După 11 septembrie 2001, Statele Unite au pornit într-un adevărat război în Pakistan, Afganistan, Yemen și Somalia în care dronele sunt arme. Administrația Bush a fost prima care a folosit acest tip de armă și doar în Pakistan au fost înregistrate 51 de atacuri cu drone.
Sub Obama, numărul de astfel de atacuri a crescut rapid. Din august, 419 atacuri cu bombe lansate din drone au avut loc doar în Pakistan cu un total, din 2009, de 4.500 de lovituri în Pakistan, Yemen și Somalia.
”Suntem tentați să spunem > și să punem un titlu de tipul > și asta ne face să ne simțim bine pentru 24 de ore, dar știi ce? Nu contează. Tu doar l-ai făcut un martir, doar le-ai dat un motiv să lupte și mai viguros împotriva noastră”, a mai spus Flynn.
Business Insider mai precizează că operațiunile ce folosesc drone duc deseori la victime colaterale, ce ar putea convinge civilii că operațiunile teroriste contra SUA sunt justificate. Mai mult forțele americane nu sunt mereu sigure care le este ținta. Dar folosirea acestora va avea puține consecințe politice în Statele Unite, așa că este puțin probabil ca practica să se schimbe în viitor.