SUA, ținta criticilor internaționale, după ce un spital din Afganistan a fost bombardat din greșeală: Raidurile au continuat încă 30 de minute, după ce americanii au fost anunțați că au lovit o unitate medicală

SUA, ținta criticilor internaționale, după ce un spital din Afganistan a fost bombardat din greșeală: Raidurile au continuat încă 30 de minute, după ce americanii au fost anunțați că au lovit o unitate medicală
Foto: thenational.ae

19 oameni au murit şi 37 au fost grav răniţi, după ce un raid aerian al forţelor americane a lovit un spital din Afganistan. Printre victime se numără membri ai grupării umanitare Medici fără Frontiere şi pacienţi. În atac, ar fi fost ucişi şi 15 terorişti care se ascundeau în clădire. Deşi americanii au fost anunţaţi că au lovit o unitate medicală în care se aflau zeci de bolnavi, dar şi medici sau asistente, raidurile au continuat încă 30 de minute, anunţă autorităţile afgane, citate de The Independent. În acest context, SUA au devenit ținta criticilor internaționale.

Potrivit sursei citate, deși oficialii de la Washington și Kabul fuseseră informați cu privire la locul în care se afla spitalul, bombardamentele au continuat timp de mai bine de o jumătate de oră. Astfel, organizațiile care luptă pentru apărarea drepturlor omului susțin că atacul ar putea echivala cu o crimă de război.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat că niciun luptător nu se afla în spital în momentul atacului, însă ministerul de Interne afgan a anunțat că între 10 și 15 ”teroriști”, care se ascundeau în spital, au fost uciși.

Sâmbătă, colonelul Brian Tribus, a declarat, în numele Forțelor americane că lovitura aeriană „ar fi putut să provoace pagube colaterale într-o facilitate medicală din apropiere. Incidentul este investigat”.

La rândul său, șeful Pentagonului, Ashton Carter, a confirmat ”tragicul incident”, precizând că este în desfășurare o achetă a autorităților americane și a celor afgane.

Atacul asupra spitalului a fost calificat de directorul Medici fără Frontiere, Meinie Nicolai, drept unul ”odios” și o ”încălcare gravă a dreptului internațional umanitar”.

”Cerem transpareță din partea forțelor coaliției. Nu putem accepta ca aceste pierderi de vieți să fie calificate drept pagube colaterale”, a declarat Meinie Nicolai.

Potrivit organizațiai Medici fără Frontiere, toate indiciile sugereaza că spitalul a fost bombardat de coaliția condusă de SUA.

„Toate indiciile arată în prezent că bombardamentul a fost efectuat de forțele coaliției internaționale”, a se arată într-un comunicat al MFF, citat de Reuters.

Sâmbătă seara, Armata americană a recunoscut că a efectuat un raid aerian „în vecinătatea” spitalului MFF.

În acest context, reprezentantul special al ONU în Afganistan a atras atenția asupra faptului că ”spitalele în care se află pacienți și personal medical nu pot fi țintele unor atacuri. Totodată, dreptul internațional umanitar interzice utilizarea facilităților medicale în scopuri militare”.

Kunduz se confruntă cu o gravă criză, începând de săptămâna trecută, când orașul a fost cucerit de talibani, după 14 ani.

Ultima oră
17:00 - Gigi Becali, pictat pe peretele unei biserici, alături de Iisus Hristos. Patronul FCSB a izbucnit în plâns când a văzut rezultatul (FOTO)
16:55 - Ludovic Orban, după decizia conducerii Parlamentului privind moțiunile de cenzură: Încă o hotărâre neconstituțională, luată de aceeași majoritate PSD – partea PNL pro-Cîțu. Penibil (VIDEO)
16:44 - Cele mai ciudate superstiții. De ce se consideră ghinion să te tuni noaptea și de ce nu e bine să deschizi umbrela în casă
16:42 - Moțiunea de cenzură depusă de PSD va fi votată pe 5 octombrie. Moțiunea USR PLUS – AUR, amânată iar, contrar deciziei CCR
16:30 - Florin Cîțu: Salariul minim pe economie va crește de la 1 ianuarie 2021. Propunerea Guvernului este pentru o creștere brută de aproape 11%
16:25 - Protest în Piața Victoriei: Transportatorii ies în stradă. Ce-i cer premierului Florin Cîțu
16:23 - Secretarul de presă al Departamentului de Stat al SUA a fost testat pozitiv la COVID-19 după ce a participat la Adunarea Generală a ONU
16:20 - „Extraction”, cel mai popular film de pe Netflix. Primul sezon din „Bridgerton”, cel mai popular serial
16:19 - Adriana Pistol (INSP), despre explozia de cazuri COVID din Capitală: Se petrece în fiecare weekend, nu are legătură cu vreun congres sau partid / Am putea depăși 20.000 de infectări/zi în toată țara (VIDEO)
16:16 - Andreea Esca s-a făcut de râs, în direct, la ştirile de la Pro TV. Telespectatorii au crezut că nu aud bine când au observat ce a întrebat prezentatoarea