Suedia exclude un referendum privind aderarea la NATO / Magdalena Andersson: „Nu cred că o astfel de idee se poate supune unui referendum”

Suedia exclude un referendum privind aderarea la NATO / Magdalena Andersson: „Nu cred că o astfel de idee se poate supune unui referendum”
Suedia exclude un referendum privind aderarea la NATO. Sursa: Hepta/DPA Images / Alexandros Michailidis

Suedia nu intenționează să organizeze un referendum în cazul în care parlamentul decide aderarea la NATO, a declarat vineri prim-ministra Magdalena Andersson.

Invazia Ucrainei de către Rusia a forțat atât Suedia, cât și Finlanda să revizuiască convingerile potrivit cărora neutralitatea militară este cel mai bun mijloc de a asigura securitatea națională, ambele țări fiind așteptate să ia o decizie în următoarele săptămâni, potrivit Reuters.

Un referendum „ar fi o idee proastă”

Magdalena Andersson a mai susținut că organizarea unui referendum pe această temă ar fi „o idee proastă”.

„Nu cred că o astfel de idee se poate supune unui referendum. Există informații cu privire la securitatea națională care sunt secrete, deci vor fi probleme importante care nu se pot discuta și informații importante care nu se vor afla în atenția publicului”, a spus șefa guvernului suedez.

Parlamentul Suediei revizuiește politica de securitate, iar un raport este așteptat la mijlocul lunii mai. Suedia va organiza alegeri generale în luna Septembrie. Un sondaj de opinie din 20 aprilie a arătat că 57% dintre suedezi vor aderarea țării lor la NATO, în creștere rapidă de la 51% în luna martie.

Jens Stoltenberg (NATO): „Dacă vor decide să aplice, Finlanda și Suedia vor fi primite cu brațele deschise în NATO”

Joi, secretarul general al NATO, a declarat într-o conferință de presă la Bruxelles alături de președintele Parlamentului European, că Finlandei și Suediei au sarcina de a decide dacă doresc sau nu să depună cerere pentru aderarea la NATO.

„Dacă vor decide să aplice, Finlanda și Suedia vor fi primite cu brațele deschise în NATO. Finlanda și Suedia sunt partenerii noștri cei mai apropiați”, a susținut Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

În luna mai, Finlanda și Suedia își vor exprima dorința de a adera la NATO, relatează ziarele Iltalehti din Finlanda și Expressen din Suedia. Războiul provocat de Vladimir Putin în Ucraina a forțat Suedia și Finlanda să examineze dacă neutralitatea lor militară este cel mai bun mijloc de a asigura securitatea națională.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
08:29 - Un nou punct de trecere a frontierei cu România, instituit în Republica Moldova
08:12 - Explozii în centrul Kievului. Medicii și salvatorii s-au deplasat la fața locului
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)
21:36 - Emilia Șercan: Nicolae Ciucă a reușit în instanță să blocheze analiza tezei sale de doctorat. Și-a făcut astfel un mare deserviciu, căci ne-a confirmat tuturor că teza e plagiată (VIDEO)