Suedia nu mai fuge de virus: a fost eliminată obligativitatea prezentării testului COVID la intrarea în țară

Suedia nu mai fuge de virus: a fost eliminată obligativitatea prezentării testului COVID la intrarea în țară
Foto: Linus Mimietz (Unsplash.com)

Suedia se pregătește de încheierea măsurilor pandemice COVID. Guvernul din statul nordic a anunțat marți, 18 ianuarie, că nu va mai solicita test negativ călătorilor care ajung pe teritorul țării.

Astfel, Suedia nu mai fuge de virus, în contextul în care infectarea este inevitabilă.

„Călătorii nu mai sunt consideraţi ca prezentând un risc deosebit de a afecta răspândirea Omicron în Suedia”, a transmis Guvernul Suediei printr-un comunicat de presă.

În ciuda ratei de vaccinare ridicate, de peste 80%, în ultimele săptămâni, Suedia a înregistrat recorduri de infectări, câte 20.000 de noi cazuri zilnice, dublu față de cifrele record din valurile anterioare.

Contagiozitatea ridicată și faptul că Omicron este mult mai puțin periculos a ajutat Suedia să revină pe drumul normalității.

Începe marea relaxare în Europa

Strategii revizuite în gestionarea pandemiei de COVID au implementat și Marea Britanie și Spania.

Premierul britanic Boris Johnson ar putea anunța încetarea restricțiilor, în urma zvonurilor din decembrie anul trecut.

„În curând va fi doar una dintre cauzele răcelii comune”, a declara profesorul Paul Hunter, de la Universitatea East din Anglia. Astfel, specialiștii britanici se gândesc inclusiv la eliminarea obligativității purtării măștilor.

Potrivit celor mai recente studii oficiale, 95% dintre cetățenii din Marea Britanie au anticorpi anti-COVID-19.

De asemenea, premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat că dorește ca SARS-COV să fie gestionat ca o boală endemică asemănătoare cu gripa, cu ca o urgență.

Cum se poziționează România în fața valului Omicron

În România, cifrele de spitalizare rămân în continuare destul de mici.

Presiunea pe sistemul sanitar nu va mai fi la fel de mare ca în valul 4, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Totodată, el susține că până în prezent s-au înscris 3.000 de medici pentru testarea la medicul de familie și este optimist că numărul acestora va crește.

Mai mult decât atât, aproximativ 60% dintre cazurile de COVID-19, confirmate la adulți și copii sunt ale unor persoane nevaccinate, adică fix raportul de persoane nevaccinate/vaccinate, potrivit datelor oficiale.

Deși numărul infectărilor este în continuă creștere, profesorul Alexandru Rafila spune că valul 5 nu va aduce o presiune atât de mare pe sistemul sanitar, cum s-a întâmplat în valul 4.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
19:04 - Parchetul General, după ce prevederile referitoare la prescripţia răspunderii penale au fost declarate neconstituţionale: Va avea unul dintre cele mai grave efecte, afectând cvasitotalitatea infracţiunilor
18:36 - Bogdan Aurescu, discuții cu omologul polonez despre consolidarea NATO, aderarea Finlandei și Suediei la alianță și despre sprijinul pentru Ucraina
18:28 - Virgil Guran explică declarația despre lăutari și primari: A fost în spirit de glumă, că dacă vii cu discursuri plictisitoare, nu se uită nimeni la tine. Dacă vreți o să vă cânt și dumneavoastră (VIDEO)
18:27 - Alertă falsă cu bombă la o unitate de învăţământ din Bucureşti. Echipele de intervenţie au stabilit că nu există nicio situaţie periculoasă
18:17 - Avantajele și dezavantajele gătitului la cuptorul cu microunde
18:16 - Pericol la 60 km de România! O rachetă de croazieră rusească, deasupra Cernăuţiului!
18:00 - Marea Britanie impune companiilor de petrol și gaze o taxă excepțională după ce facturile la energie au crescut
17:59 - Guru din Hunedoara, cunoscut ca „Adi de la Brad”, arestat preventiv. Este acuzat de privare de libertate și de hărțuire
17:48 - Bogdan Aurescu, la Trilaterala România – Polonia – Turcia. Discuții despre agresiunea rusă, cum poate fi ajutată Ucraina, consolidarea NATO și aderarea Finlandei și Suediei la alianță (FOTO)
17:30 - Alexandru Rafila: Fiecare stat membru al UE va primi o cantitate de vaccin împotriva variolei. România a solicitat iniţial 1.000 de doze