Suspendarea președintelui și legea referendumului, dezbătute în presa străină: „CC va decide soarta țării”

Suspendarea președintelui și legea referendumului, dezbătute în presa străină: „CC va decide soarta țării”
Evoluţiile politice din România continuă să fie în vizorul presei internaţionale. Wall Street Journal redă declaraţiile lui Victor Ponta, care a spus că nu Angela Merkel va trebui să voteze în cadrul...

Evoluţiile politice din România continuă să fie în vizorul presei internaţionale. Wall Street Journal redă declaraţiile lui Victor Ponta, care a spus că nu Angela Merkel va trebui să voteze în cadrul referendumului, în timp ce BBC aminteşte că disputele la nivel înalt ar putea pune în pericol acordurile internaţionale ale României. Reuters notează că soarta ţării va fi decisă de curtea Constituţională, după ce se va pronunţa asupra modificării legii referendumului.

Wall Street Journal relatează pe larg declaraţiile făcute de premierul Ponta, care a precizat că în cadrul referendumului nu vor vota liderii europeni ori Angela Merkel, ci poporul român, care va decide cine rămâne la conducerea ţării. Însă hotărârea Curţii Constituţionale a fost numai parţial favorabilă executivului, mai spun jurnaliştii, şi asta pentru că a respins eforturile sale de a limita jurisdicţia CCR asupra deciziilor parlamentare.

Curtea Constituţională a României a decis validarea suspendării şefului statului, precizează jurnaliştii Le Monde, iar funcţia i-a revenit acum, cu titlu interimar preşedintelui Senatului, Crin Antonescu. În articol se aminteşte şi de faptul că popularitatea lui Traian Băsescu a scăzut în ultimii doi ani, în special după adoptarea măsurilor de austeritate, astfel că şansele sale de a-şi păstra funcţia în urma referendumului ar putea fi în pericol.

Soarta preşedintelui român depinde de Curtea Constituţională, notează Reuters, care urmează să ia o decizie în privinţa modificării regulilor referendumului, propuse de rivalii săi politici.

„Haosul politic pune la îndoială acordul încheiat cu FMI iar guvernul este efectiv paralizat în urma disputelor. Leul a atins un nivel minim record faţă de euro, a scăzut cu încă 0.7 procente numai Luni, iar costurile la care se împrumută ţara au crescut”, scrie Reuters.

O reacţie dură vine din partea publicaţiei Israel National News, care titrează că „Guvernul român este critic pentru că se joacă cu Constituţia”. Criza constituţională din interiorul ţării s-a declanşat odată cu suspendarea preşedintelui Băsescu, a cărui soartă va fi acum decisă de către popor. Jurnalişti precizează că  „abia din acest moment lucrurile devin amuzante. Guvernul condus de Victor Ponta a decis să schimbe regulile jocului, referindu-se la modificarea adusă legii referendumului.

Postul britanic BBC menţionează că le-a trebuit judecătorilor CCR 9 ore pentru a ajunge la o decizie cu privire la constituţionalitatea suspendării. Guvernul Ponta, care a venit la putere în urmă cu şase săptămâni, spun jurnaliştii, a dur criticat de Angela Merkel, iar conflictul dintre preşedinţie şi executiv pare de parte de a se fi încheiat, se arată în articol.

Judecătorii au decis luni că revocarea lui Blaga și Anastase este constituțională și că procedura de suspendare a lui Băsescu a fost respectată.

Presa străină, cu ochii pe România

Embed: " />

 

Ultima oră
00:20 - Explicații oficiale pe subiectul „gen” în loc de „sex” în cartea electronică de identitate. Ce spun reprezentanții Ministerului de Interne (VIDEO)
23:55 - Medicul Cristian Oancea: Comunicarea cu privire la imunizarea împotriva COVID-19, mai importantă ca restricțiile pentru persoanele nevaccinate (VIDEO)
23:49 - RISE Project: Autoritatea Electorală Permanentă, instituția care organizează și supraveghează procesul electoral, capturată de o grupare consolidată după o tentativă de omor
23:32 - Beatrice Mahler, despre persoanele care refuză imunizarea: Teama de vaccin și efectele secundare este mai mare ca teama de boală (VIDEO)
23:17 - Ioana Constantin (PMP): Cioloș are probleme serioase cu memoria politică. Certa UDMR că nu vor alegeri locale în două tururi, ca și când în 2016 n-a scos chiar el, noaptea ca hoții, acest lucru din programul de guvernare
22:54 - Grav accident rutier în Teleorman. Opt persoane au fost rănite și alte două au decedat. Planul roșu de intervenție, activat
22:52 - Sorin Cîmpeanu a explicat de ce a renunțat la modificările vizând CNATDCU / Despre acuzația că plagiatorii ar fi fost favorizați: „Faptul că aceste acuze devin virale nu înseamnă că ele capătă și valoare de adevăr” (VIDEO)
22:34 - Grindină și furtuni puternice în Galați și în Brăila. Zeci de copaci au distrus autoturisme, vântul a smuls acoperișul unui bloc și l-a aruncat pe o mașină
22:16 - Sorin Cîmpeanu, despre schimbările în structura anului școlar: Voi susține nevoia de extindere a perioadei de cursuri (VIDEO)
21:58 - Dezastru la Titularizare. Sorin Cîmpeanu: Am avut 34.000 de candidați, doar 11.000 au luat peste 7. Au fost 15 note de 1. Avem probleme și cu profesorii corectori – 97% din note au fost schimbate după contestații (VIDEO)