Sute de morţi în Libia: Gaddafi şi-a angajat mercenari pentru a nu fi trădat de armată

Sute de morţi în Libia: Gaddafi şi-a angajat mercenari pentru a nu fi trădat de armată
Cel mai longeviv dictator din Orientul Mijlociu, "colonelul " Muammar al-Gaddafi se află în cel mai delicat moment al carierei sale, de la preluarea puterii acum 40 de ani. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă...

Cel mai longeviv dictator din Orientul Mijlociu, „colonelul ” Muammar al-Gaddafi se află în cel mai delicat moment al carierei sale, de la preluarea puterii acum 40 de ani. Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă în marile oraşe din Libia, inclusiv în capitala Tripoli, pentru a cere plecarea de la putere a „supremului conducător”. În replică, Gaddafi a pornit un adevărat genocid împotriva propriului popor, fiind înregistrate deja sute de victime.

Punctul cheie al oricărei revolte de acest tip este armata. Până acum, în Libia armata pare să stea în expectativă, dar Gaddafi a luat deja măsuri pentru a se feri de o eventuală trădare. El a apelat la mercenari pentru a-i ţine departe pe protestatari. Rezultatul: sute de morţi în întreaga ţară, potrivit ultimelor surse fiind înregistrate peste 500 de victime.

Deşi iniţial unii lideri ai opoziţiei libiene anunţau că armata s-a alăturat protestatarilor, informaţia nu a fost confirmată oficial. Singura certitudine o reprezintă dezertarea a doi piloţi, care şi-au condus avioanele militare până în Malta, unde au solicitat azil politic.

Televiziunea publică din Libia este în continuare controlată de Gaddafi, acesta având luni noapte şi o scurtă intervenţie televizată, pentru a nega zvonurile privind o eventuală fugă a sa în Venezuela. Dictatorul se confruntă şi cu o scindare în propria familie, cei doi fii ai săi având viziuni diferite în privinţa felului în care Guvernul ar trebui să reacţioneze în faţa valului de proteste.

Comunitatea internaţională a condamnat ferm crimele din Libia, dar nici o mare putere nu a dat senzaţia că şi-ar dori să se amestece decisiv în această situaţie delicată. Majoritatea analiştilor prevăd o escaladare a violenţelor în următoarea perioadă, dar şi faptul că, până la urmă, regimul Gaddafi nu va rezista presiunii străzii. Totuşi, liderul libian pare încă stăpân pe situaţie, chiar dacă a pierdut sprijinul unei bune părţi a nomenclaturii interne.

Violenţe în Libia: Gaddafi nu cedează

Ultima oră
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în comeptiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”
21:43 - Ludovic Orban: Sunt pregătit să îmi asum răspunderea guvernării / Dacă va exista posibilitatea de a discuta din nou despre portofolii, eu sunt deschis / Nominalizarea miniștrilor e apanajul formațiunilor (VIDEO)
21:34 - Ludovic Orban, despre posibilitatea ca Cioloș să fie numit premier la schimb cu refacerea coaliției: „Asta e o glumă. Partidul cel mai puternic din coaliție dă premierul”
21:20 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis m-a desemnat de trei ori prim-ministru. M-ar fi desemnat și a patra oară dacă la negocierile din coaliție, dacă USR-PLUS m-ar fi preferat pe mine”
21:18 - Ludovic Orban: Noi nu mai avem posibilitatea statutară și legală să oprim Congresul PNL. Nimeni nu va intra în sală dacă nu are certificat verde (VIDEO)
21:08 - Ludovic Orban: „A fost un mandat foarte greu de președinte PNL. Partidul era demoralizat, nu era unit”
21:03 - Adidas nu îi va prelungi contractul lui Ilie Năstase, contract care data din 1972: „Așa i-au făcut și lui Messi”
20:51 - MAE, avertisment de călătorie pentru românii care călătoresc în Spania: Precipitații, furtuni și vânt de coastă
20:42 - Tanczos Barna, despre cazul Octavian Berceanu: Trebuie să creăm instituții care merg mai departe fără sincope și dacă un conducător bun părăsește corabia guvernării. Sper că săptămâna viitoare vor fi ape mai liniștite în coaliție (VIDEO)
20:36 - Ministrul Mediului, Tánczos Barna, despre urșii care au terorizat Brașovul: „E perioada în care aceste exemplare se apropie din ce în ce mai mult de localități”