SCANDAL MONSTRU între Italia şi Franţa în jurul tablourilor lui Da Vinci: De neconceput! Trebuie să discutăm totul din nou…

SCANDAL MONSTRU între Italia şi Franţa în jurul tablourilor lui Da Vinci: De neconceput! Trebuie să discutăm totul din nou...

Scandal imens în jurul tablourilor lui Leonardo da Vinci. Italia vrea să renegocieze acordul prin care împrumută Muzeului Luvru în 2019 tablourile sale semnate de celebrul pictor renascentist, pentru o expoziţie ce va marca 500 de ani de la moartea artistului.

Anul trecut, Italia s-a angajat să împrumute muzeului din Paris toate tablourile sale semnate de Leonardo da Vinci pentru expoziţia aniversară a instituţiei pariziene.
Doar că autorităţile din Pensinsulă par să se fi răzgândit.

Secretarul de stat pentru cultură, Lucia Borgonzoni, membră a Ligii (partid extremă dreapta), a denunţat termenii acordului semnat de fostul ministru al culturii Dario Franceschini, despre care a afirmat că sunt „de neconceput” , relatează AFP, citată de Agerpres.
„Leonardo este italian, doar a murit în Franţa”, a spus ea, adăugând: „Împrumutarea acestor picturi Luvrului ar plasa Italia la marginea unui eveniment cultural major”.

„Trebuie să discutăm totul din nou. Atunci când este în joc autonomia muzeelor, interesul naţional nu poate fi pe locul al doilea. Francezii nu pot avea totul”, a susţinut Lucia Borgonzoni.

Acordul franco-italian prevede, de asemenea, ca Luvrul să împrumute lucrările unui alt pictor italian renascentist proeminent, Raphael, Muzeului Scuderie del Quirinale din Roma pentru o expoziţie în 2020, tot pentru a sărbători 500 de ani de la moartea artististului.

„Cele mai multe dintre lucrările lui Raphael se află deja în Italia. În plus, Parisul spune că numai picturile deplasabile pot ajunge la noi, fără a specifica care dintre ele”, a mai afirmat Borgonzoni.

Ultima oră
01:23 - Klaus Iohannis, la Adunarea Generală a ONU de la New York: România crede cu tărie că valorile democratice și o ordine internațională bazată pe reguli sunt fundamentale pentru un viitor mai sigur și mai bun (VIDEO)
00:00 - Ministrul Mediului a discutat cu Tiberiu Boșutar, activistul bătut crunt într-o pădure din Suceava, fieful lui Gheorghe Flutur. Tanczos Barna: Sper să se facă lumină cât mai repede în acest caz
23:54 - Alertă la Călimănești. Trei persoane au ajuns de urgență la spital, după ce o mașină a căzut pe acostamentul căii ferate
23:38 - Octavian Berceanu: Nu am avut nicio discuție cu Florin Cîțu și Klaus Iohannis, deși mi-aș fi dorit / Baronii locali s-au obișnuit de 20 de ani să dicteze și am găsit o presiune enormă, dar am reușit să stopez presiunile politice
23:36 - USR PLUS, videoclip cu declarațiile premierului Florin Cîțu privind campania de vaccinare și valul 4: „Din minciună în minciună, campania de vaccinare a eșuat în România”
23:15 - Alexandru Rafila, despre paturile ATI: Cifrele au variat de-a lungul timpului în funcție de entuziasmul diverselor personalități politice. Numărul lor nu poate fi modificat substanțial, probabil că sunt circa 4.000 în total (VIDEO)
23:13 - Ionuț Dolănescu, decizie radicală. Sunt vizați soția și cei trei copii, dar și Maria Ciobanu
22:45 - Alexandru Rafila, despre dosarul DNA privind achiziționarea de vaccinuri: Probabil că plângerea penală vine dintr-o zonă apropiată de Vlad Voiculescu. Guvernul să facă public contractul, nu discutăm de rachete balistice (VIDEO)
22:29 - Ludovic Orban: Au fost unii colegi care m-au atacat mai rău ca cei din PSD / Florin Cîțu s-a schimbat după ce a decis să candideze la șefia partidului
22:22 - Vlad Voiculescu: Cel mai ușor pentru premier e să spună că altcineva este vinovat. Eu n-am mai văzut o țară în care campania de vaccinare să fie condusă de premier și de armată (VIDEO)