Țara care își schimbă bancnota pentru a elimina de pe ea chipul fostului președinte (VIDEO)

Țara care își schimbă bancnota pentru a elimina de pe ea chipul fostului președinte (VIDEO)
Sursa: Hepta/ Sputnik / Evgeny Yepanchintsev

Banca Centrală a Kazahstanului a anunțat vineri un nou design al bancnotelor, deoarece de pe vechii bani a fost eliminat portretul fostului președinte Nursultan Nazarbaev, care a fost înlcouit cu o siluetă de vultur, scrie stirileprotv.ro, care citează  Reuters.

Astfel, țara din Asia Centrală a luat această decizie pentru a desființa cultul de personalitate al fostului său lider, a cărui eră s-a încheiat cu manifestații violente la începutul lui 2022.

Kazahstan schimbă bancnotele pentru a se detașa de fostul președintelui

Președintele Nursultan Nazarbayev a condus fosta republică sovietică timp de trei decenii și a demisionat în 2019, iar de atunci l-a susținut pe diplomatul de carieră Kassym-Jomart Tokayev ca succesor, păstrând în același timp puteri în stat, în calitate de șef al consiliului de securitate, mai scrie sursa citată.

Banca Centrală din Kazahstan a luat decizia să schimbe designul bancnotei de 20.000 de tenge (echivalentul a 42 de dolari americani), pentru a elimina chipul fostului președinte, care rămâne o amintire neplăcută pentru popor. Astfel, schimbarea a început să fie creată și concepută încă de anul trecut, portretul lui Nazarbaev alături de imaginea reședinței prezidențiale fiind înlocuite cu un vultur.

Urmăriți B1TV.ro și pe