The Guardian: Armata SUA încearcă manipularea reţelelor de socializare

The Guardian: Armata SUA încearcă manipularea reţelelor de socializare
Armata americană dezvoltă un software care îi va permite să manipuleze reţelele de socializare, precum Facebook sau Twitter, folosind indentităţi false pentru a influenţa conversaţiile de pe internet şi pentru...

Armata americană dezvoltă un software care îi va permite să manipuleze reţelele de socializare, precum Facebook sau Twitter, folosind indentităţi false pentru a influenţa conversaţiile de pe internet şi pentru a face propagandă pentru America, informează The Guardian.

O corporaţie din California a încheiat un contract cu Centrul de Comandă SUA (Cetcom), pentru a dezvolta un program online de gestionare a persoanelor, care va permite autorităţilor să controleze până la 10 identităţi separate din toată lumea.

Proiectul de 2,7 milioane de dolari a fost socotit de către experţii informaticieni din China, ca fiind o încercare de controlare şi de cenzurare a libertăţii de exprimare pe internet, şi susţin că iniţiativa armatei americane de a dezvolta identităţi false pe internet, poate încuraja de asemenea alte guverne, companii private şi organizaţii non –guvernamentale să facă acelaşi lucru.

„Programul monitorizează blog-uri clasificate, în limbi străine, pentru a împiedica violenţele verbale, precum şi propaganda contra SUA”, a declarat purtătorul de cuvânt al Cetcom, Bill Speaks. El a adăugat că intervenţiile nu vor fi în limba engleză, ci în limbi din Orientul Mojlociu.

Odată dezvoltat, software-ul va permite personalului de serviciu american, care va lucra non-stop într-o singură locaţie, să monitorizeze toate conversaţiile utilizatorilor de Facebook, Twitter sau alte chat-uri online. Potrivit sursei, locaţia se va afla în Florida.

Contractul în cauză, se pare că a fost gândit ca parte a programului Operation Earnest Voice (OEV), care a fost dezvoltat prima dată în Irak, ca o armă online împotriva suporterilor Al-Qaida. De atunci, OEV se pare că a fost finanţat cu 200 de milioane şi ar fi fost folosit împotriva jihadiştilor din Pakistan, Afghanistan şi Orientul Mijlociu.

Ultima oră
23:10 - Ludovic Orban: Chiar în varianta în care Cîțu câștigă Congresul, nu va mai rezista foarte mult în funcția de prim-ministru
23:05 - Povestea orașului din Ungaria, unde dansul tango a fost interzis timp de 100 de ani
22:57 - Marcel Ciolacu: O să vedeți ce se pupă Dan Barna și Florin Cîțu după ce trec congresele. Ați văzut câine plecând de la măcelărie!? / Le cerem de fiecare dată să treacă „Fără penali în funcții publice”
22:44 - Florin Cîțu, despre înțelegerile cu Ludovic Orban: „S-a spus doar atât, că dacă voi candida la președinția PNL mă va contracandida”
22:32 - Președintele Klaus Iohannis, discuție cu secretarul general al OIF despre colaborarea în domenii precum educația și cercetarea
22:29 - Ludovic Orban: Președintele României nu poate constituțional și nici moral să manifeste parti-pris pentru un candidat sau altul. Ar genera efecte profund nocive atât în PNL, cât și în opinia publică
22:12 - Florin Cîțu, despre creșterea prețului la energie electrică: Vom avea grijă ca această creștere a prețurilor la energie să nu impacteze foarte mult cetățenii (VIDEO)
22:11 - Florin Cîțu, despre reluarea negocierilor cu USR: „I-am tot chemat, dar să nu vină cu AUR. Niște parteneri care se asociază cu niște extremiști, plâng după voturile celor de la PSD”
21:51 - Florin Cîțu: Ministerele la care avem probleme serioase cu risipa banului public nici n-au făcut reorganizarea. Nici la Transporturi și nici la Economie nu au fost programe de reformă serioase (VIDEO)
21:44 - Premierul Florin Cîțu: „Congresul PNL se va desfășura în condiții de legalitate” / „Nu ar trebui să existe niciun fel de restricții pentru persoanele vaccinate”