Times: Președintele Ucrainei a supraviețuit în urma a trei tentative de asasinat până acum

Times: Președintele Ucrainei a supraviețuit în urma a trei tentative de asasinat până acum
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Asasinii au încercat să-l omoare pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski de cel puțin trei ori de când Rusia a invadat țara vecină săptămâna trecută, se arată într-un nou raport.

Comploturile de asasinat au fost dejucate când mai multe grupări de ruși anti-război au furnizat informații Ucrainei despre două grupuri de mercenari separate care plănuiau să lanseze atacurile, a raportat Times.

„Pot spune că am primit informații de la [Serviciul Federal de Securitate al Rusiei], care nu doresc să ia parte la acest război sângeros”, a declarat secretarul pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei posturilor locale de televiziune, potrivit Times.

Grupul Wagner, susținut de Kremlin, s-a aflat în spatele a două dintre încercări, a raportat Times. Dacă ar fi avut sau vor avea succes, Moscova ar putea nega implicarea directă în complotul de asasinat.

„Ar merge acolo cu o misiune foarte importantă, ceva ce rușii ar dori să fie negat – o decapitare a unui șef de stat este o misiune uriașă”, a declarat o sursă diplomatică pentru sursa citată.

„În ceea ce privește impactul asupra politicii suverane a Rusiei, aceasta ar fi poate cea mai mare misiune a lor de până acum. Ar avea un impact major asupra războiului.”

Există încă mai mult de 400 de membri ai Grupului Wagner la Kiev, după ce aceștia s-au infiltrat în Ucraina cu o „listă neagră” de 24 de oficiali ale căror decese ar provoca haos în guvernul ucrainean, au declarat surse pentru Times.

Zelensky, în vârstă de 44 de ani, a evitat sâmbătă o tentativă de asasinat la periferia Kievului.

La începutul conflictului, săptămâna trecută, SUA s-au oferit să-l evacueze pe Zelensky, în vârstă de 44 de ani, de la Kiev în timp ce asediul se desfășura, dar acesta a refuzat.

„Lupta este aici; Am nevoie de muniție, nu de o plimbare”, a spus el atunci, potrivit Associated Press.

Urmăriți B1TV.ro și pe