Ținerea scroafelor în cuști, o practică ce ar putea fi interzisă treptat în UE. Germania a făcut un prim pas / 1,4 milioane de cetățeni europeni cer eliminarea cuștilor din crescătorii

Ținerea scroafelor în cuști, o practică ce ar putea fi interzisă treptat în UE. Germania a făcut un prim pas / 1,4 milioane de cetățeni europeni cer eliminarea cuștilor din crescătorii
Foto simbol: Pixabay

Germania, al doilea cel mai mare producător de carne de porc din Europa, a anunțat că va interzice progresiv ținerea scroafelor în cuști, o inițiativă pe care UE intenționează să o extindă către toate statele membre, transmite Agerpres.

Cele mai multe scroafe sunt ținute în cuști în marja fătării pentru a împiedica strivirea purcelușilor, pentru a câștiga mai mult spațiu și pentru a reduce dificultățile cu care se confruntă crescătorul.

„Toţi principalii producători europeni, Spania Germania, Franţa, Danemarca, şi Ţările de Jos, au puţine scroafe care nu sunt ţinute în cuşti, dar acest lucru se va schimba în următorii 15 ani. Presiunea a crescut la scară europeană pentru a interzice această practică”, spune Christine Roguet, specialistă la institutul francez Ifip.

De altfel, există și o inițiativă cetățenească pentru a interzice ținerea animalelor de crescătorie în cuști, inițiativă care a strâns aproape 1,4 milioane de semnături și care a adus subiectul în atenția Comisiei Europene.

Astfel, Executivul comunitar s-a angajat să prezinte până în 2023 o propunere legislativă privind interzicerea creșterii animalelor în cuști în UE, cu o posibilă intrare în vigoare în 2027, termen care să ofere o perioadă de tranziție.

Germania a anunțat că va interzice treptat ținerea scroafelor în cuști

Germania a făcut un prim pas și le-a dat termen crescătorilor până în 2035 să își modifice grajdurile pentru ca scroafele să aibă la dispoziție cel puțin 6,5 metri pătrați, iar Austria urmează o strategie similară.

Unii producători mai mici de carne de porc, cum sunt statele non-UE Suedia, Norvegia și Elveția, au interzis deja cuștile.

„Este probabil ca fătarea în libertate să devină standardul pe termen mediu”, consideră Bertrand Convers, de la firma Cooperl, lider în sectorul cărnii de porc din Franţa. „Cu toate acestea, costurile suplimentare ale fătării în libertate pentru un crescător sunt estimate undeva între 38 şi 100%, în funcţie de opţiunea tehnică selectată, fără a putea vorbi de venituri suplimentare la acest moment”, a continuat el.