Comisia Europeană a propus o deschidere a negocierilor cu Regatul Unit pentru a permite tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani mobilitatea de care au beneficiat înainte de Brexit.
Aceasta a declarat că va solicita aprobarea liderilor UE individuali pentru începerea discuțiilor, care ar putea elimina parțial unul dintre cele mai controversate elemente ale Brexitului, posibilitatea de a locui fără viză în celelalte țări membre, scrie The Guardian.
Tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani ar putea rămâne până la patru ani în țara de destinație, potrivit acordului preconizat, a precizat Comisia Europeană într-o declarație detaliată.
„Obiectivul ar fi acela de a facilita schimburile de tineri, facilitând călătoria, munca și traiul tinerilor din UE în Regatul Unit, cu reciprocitate pentru tinerii britanici aflați într-un stat membru”, a precizat Comisia.
Decizia Comisiei Europene este văzută ca un progres în relațiile dintre Marea Britanie și UE, deși aceasta s-a opus vehement oricărei concesii față de Regatul Unit solicitate de la Brexit.
Această propunere a negocierilor trebuie să fie aprobată de liderii Consiliului European, care se vor reuni în luna mai. Dacă va fi aprobată, milioane de tineri cu vârsta de până la 30 de ani vor putea merge în Marea Britanie pentru umplerea golului lăsat de Brexit în sectorul ospitalității, dar și în universități.
Astfel, tinerii britanici vor avea din nou la dispoziție locuri de muncă sezoniere, de la restaurante, până la locuri de muncă sezoniere în stațiunile de schi. Totodată, universitățile din Regatul Unit și UE ar putea recruta mult mai ușor cercetători, în special pe cei implicați în programul de cercetare științifică Orizont.
Ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Jessika Roswall, a declarat pentru sursa citată: „Suedia a făcut presiuni în acest sens și considerăm că acest lucru este foarte important pentru tinerii și studenții din UE și din Regatul Unit, ei sunt câștigătorii”.
Comisia Europeană a declarat că a acționat după ce Regatul Unit a făcut demersuri pe lângă diferite țări ale UE, printre care se știe că se numără și Franța, pentru deschiderea unui program de mobilitate a tinerilor.