Titus Corlățean: Dacă ne amână iar pe Schengen, România nu mai e interesată. Aşteptăm să ne invite ei

Titus Corlățean: Dacă ne amână iar pe Schengen, România nu mai e interesată. Aşteptăm să ne invite ei
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că o nouă amânare a aderării României la Schengen pe 7 martie va afecta "credibilitatea procesului", iar ţara noastră ar putea să nu mai fie interesată şi...

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că o nouă amânare a aderării României la Schengen pe 7 martie va afecta „credibilitatea procesului”, iar ţara noastră ar putea să nu mai fie interesată şi doar să aştepte o invitaţie de la UE.

Care este concluzia? Dacă noi nu vom obţine o decizie corectă, legitimă, înseamnă  faptul că acest proces bazat pe nişte criterii de vechime, pe un Tratat European, nu mai este credibil. Nu mai este credibil, nu mai sunt interesat să fac parte din acest proces. Şi e bine de reţinut. Aşa cum am trăit fără Schengen, putem să trăim în continuare. Prezentăm, scoatem paşaportul, companiile, inclusiv cele occidentale, vor pierde bani şi dacă UE va dori la un moment dat, sau cei care se opun, să invite România, să o facă„, a afirmat Corlăţean la Realitatea TV.

Ministrul de Externe a subliniat că o nouă amânare a deciziei „ar însemna o împingere a procedurii la o dată nedefinită în realitate”.

Corlăţean a amintit că anul acesta vor fi alegeri parlamentare în Germania, apoi vor urma cele europene din 2014, tot anul viitor urmând să fie şi cele locale din Franţa.

Încă o dată, pot fi raţiuni de diferite naturi şi sunt. Unele ce ţin de culoarea ideologică a familiei din care faci sau nu parte, ţin de alegerile dintr-o ţară sau alta, dar vă aduc aminte că acesta nu este un argument. Anul acesta vor fi alegeri în Germania, anul viitor vor fi alegeri europene în toată Europa, vor fi alegeri municipale în Franţa, unde primarii, dacă e să mergem pe argumentul acesta, fie că sunt de dreapta sau de stânga, vor spune „Dom’ne, avem probleme cu migraţia”, iar se vor juca electoral lucrurile acestea, romii şi mai ştiu eu ce„, a spus ministrul de Externe.

Corlățean a subliniat că problema de credibilitate în cazul unei noi amânări devine a ţărilor care se opun.

Câtă vreme noi suntem corecţi, facem toate demersurile şi îndeplinim criteriile şi eventual, spun eventual, mai avem până la ziua reuniunii, s-ar decide încă o dată amânarea, atunci daţi-mi voie să vă spun că cei care se opun au o problemă de credibilitate (…) Ori, dacă orice aş face, oricât aş îndeplini criteriile şi supracriteriile, au fost şi măsuri suplimentare anul trecut, le-am acceptat, le-am îndeplinit, oricâţi bani am băga, un miliard de euro băgaţi în securizarea frontierei şi nu ajunge, atunci daţi-mi voie să vă spun încă o dată că nu mai sunt interesat de acest proces„, a afirmat Corlăţean.

Urmăriți B1TV.ro și pe