Trupele ruse de rotație care staționează ilegal în Transnistria nu au fost admise pe teritoriul Republicii Moldova

Trupele ruse de rotație care staționează ilegal în Transnistria nu au fost admise pe teritoriul Republicii Moldova
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova nu a permis trupelor ruse să intre pe teritoriul său, spune purtătorul de cuvânt al instituției, Daniel Vodă, potrivit „Europeyska Pravda” preluată de Adevărul.

„Rotaţia militarilor în cadrul contingentului rus de menţinere a păcii se realizează conform unui mecanism creat pentru a evita riscurile şi pentru a asigura deplasarea coordonată a personalului contingentului”, a declarat Daniel Vodă, cu privire la un grup operaţional (OGRO) cu sediul în Transnistria.

„Ofiţerii aşa-numitului grup operaţional de trupe ruse – formaţiune ilegală pe teritoriul ţării noastre care încalcă statutul de neutralitate – nu au fost admişi pe teritoriul Moldovei… în acest context, Ministerul Afacerilor Externe reiterează poziţia autorităţilor din Republica Moldova cu privire la necesitatea reluării necondiţionate a procesului de retragere a trupelor ruseşti şi a depozitelor de muniţii din ţara noastră”, a mai spus el.

Maia Sandu: Facem tot ce putem ca Transnistria să nu prezinte o amenințare pentru Ucraina și Republica Moldova

Într-o conferință de presă susținută la Kiev în finalul lunii iunie, președinta Maia Sandu declara că se face tot posibilul pentru ca Transnistria să nu prezinte o amenințare pentru Republica Moldova și pentru Ucraina, potrivit Deschide.md.

„Monitorizăm cu atenție toate evenimentele din Transnistria și nu vedem amenințări iminente. Facem tot ce putem pentru ca această regiune separatistă să nu reprezinte o amenințare pentru Ucraina și Republica Moldova. Ucraina și Republica Moldova trebuie să mențină un dialog regulat cu privire la problemele de securitate care afectează statele noastre. Am convenit să lucrăm împreună pentru a menține stabilitatea și a evita provocările care au scopul de a destabiliza situația”, declara președinta Republicii Moldova.

În aceeași conferință de presă, președintele ucrainean Volodimir Zelenski avertiza că un eventual atac din Transnistria ar fi ca „o palmă” și că într-un asemenea scenariu Kievul ar răspunde cu „o lovitură”.

„Acest lucru este foarte important pentru ambele țări. Am ridicat această problemă astăzi cu doamna președinte. Nu aș numi atacuri din Transnistria împotriva Ucrainei. Dacă vor exista, cred că va fi o greșeală globală. Primim unele semnale, nu sunt prea plăcute informațiile. Dar acești oameni să știe, sunt în Transnistria pe teritoriul ocupat temporar al Moldovei, că pentru noi nu va fi o lovitură, ci o palmă, și cu siguranță vom răspunde cu o lovitură”, spunea Volodimir Zelenski.

Urmăriți B1TV.ro și pe