”Turiști, mergeți acasă!” Numărul mare de vizitatori dă dureri de cap locuitorilor din Palma de Mallorca

”Turiști, mergeți acasă!” Numărul mare de vizitatori dă dureri de cap locuitorilor din Palma de Mallorca

”Turiști, mergeți acasă!” este sloganul care îi întâmpină pe cei care ajung în Palma de Mallorca. Scris pe un zid dintr-o zonă centrală, acesta arată frustrarea crescândă a locuitorilor față de afluxul de străini.

Insula, casă pentru un milion de oameni, ar putea fi vizitată de 10 milioane de persoane în acest an, potrivit extimărilor citate de AFP.

În timp ce turismul în Turcia ori statele nord-africane este în cădere liberă din cauza amenințărilor teroriste, teritoriile spaniole sunt călcate de tot mai mulți vizitatori.

Numărul mare de turiști nu este, însă, un motiv de bucurie pentru toată lumea. Locuitorii zonelor vizate se plâng de creșterea prețurilor la vânzarea și închirierea de locuințe și nu prea pare să le pese de locurile de muncă nou create prin venirea turiștilor.

De exemplu, un mic apartament în cartierul Santa Catalina poate ajunge să coste sute de mii de euro. Și prețul chiriilor e în creștere. Un apartament cu două dormitoare în aceeași zonă se închiriază cu 700 de euro pe lună, în timp ce salariul mediu al unui ospătar este de 1.100-1.200 de euro.

Nemulțumirea lor s-a reflectat și într-un grafitti care a apărut în aprilie în inima istorică a Palmei, mesaj ce a fost rapid șters de muncitorii municipalității.

”Turismul ne distruge orașul!”, ”Turistule, du-te acasă, refugiați, bine ați venit!” sunt două dintre mesajele scrise pe ziduri.

Mai mult, locuitorii sunt nemulțumiți de numărul mare de vizitatori, deși, în Mallorca, economia depinde tocmai de turism în proporție de circa 80%.

”Există un număr de oameni, nu foarte ridicat, care pun la îndoială efectele pozitive ale turismului”, a declarat Biel Barcelo, Ministrul Turismului în guvernul regional.