Ucraina riscă să rămână în întuneric, iar UE fără o sursă vitală de gaze, după ce rușii și-au schimbat strategia

Ucraina riscă să rămână în întuneric, iar UE fără o sursă vitală de gaze, după ce rușii și-au schimbat strategia
Sursa Foto: Hepta

În ultimele săptămâni, Rusia a început să provoace pagube mult mai grave sistemului energetic ucrainean, nu numai prin distrugerea unor termocentrale, ci și prin atacarea vastelor instalații subterane de stocare a gazelor naturale pe care UE s-a bazat iarna trecută pentru a evita propriile penurii de energie, scrie Politico.

Reparațiile termocentralelor vor dura ani de zile

Este o schimbare față de ultimii doi ani, când Moscova și armata sa au vizat în principal transformatoarele de energie ale Ucrainei, componentele care transferă energia de la un circuit la altul.

Astfel de atacuri au provocat daune, dar piesele puteau fi rapid reparate sau înlocuite. Acum, când centrale de generare a energiei electrice în ansamblul lor au devenit ținta rușilor, reparațiile vor dura ani de zile.

„Termocentralele noastre au fost atacate de 48 de ori în ultimele șase luni, dar, fără îndoială, atacurile Rusiei din ultimele săptămâni au fost cele mai grave după începutul invaziei pe scară largă, în 2022″, a declarat Maxim Timchenko, directorul general al celei mai mari companii energetice private din Ucraina, DTEK, pentru publicația de la Bruxelles.

Compania, a spus el, a pierdut acum aproape 80% din capacitatea sa de generare a energiei electrice. Rezultatele sunt îngrijorătoare – și nu doar pentru Ucraina.

Oficialii de acolo sunt îngrijorați de modul în care ucrainenii vor trece iarna cu luminile și încălzirea aprinse. Apărarea antiaeriană a Ucrainei este la limită, spun oficialii, ceea ce face din ce în ce mai dificilă oprirea „ploii” de rachete asupra infrastructurii energetice. Din păcate, nici nu există multe piese de schimb ușor de procurat pentru aceste centrale lovite.

Atacurile asupra depozitelor de stocare a gazelor ar putea priva Europa de rezerve

Iarna trecută, Ucraina a oferit rețeaua sa de depozitare a gazului comercianților europeni, care și-au făcut frenetic rezerve în cazul în care Rusia ar fi oprit livrările atunci când temperatura ar fi scăzut. Acum, Rusia vizează și această rețea, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la faptul dacă UE este pregătită cu soluții alternative.

„Rușii au încercat să folosească energia ca o armă nu doar împotriva Ucrainei, ci împotriva întregii lumi”, a declarat Oleg Ustenko, un economist ucrainean care până de curând a fost consilier principal al președintelui Volodimir Zelenski.

Aceasta reprezintă o evoluție descurajantă într-un domeniu care, până de curând, era o sursă de optimism pentru Ucraina. Cu doar câteva săptămâni în urmă, Ucraina se prezenta ca un centru energetic pentru Europa, lăudându-se că exporta zilnic aproximativ 1 milion de euro în energie electrică către vecinii săi vestici.

Acum, balanța financiară s-a inversat, Kievul golindu-și bugetul precar pentru a importa energie, în timp ce se străduiește să evite pene de curent și să alimenteze o industrie de armament pe timp de război.

„Există o presiune enormă, în special în regiuni precum Harkov, unde toate activele noastre principale au fost atacate cu rachete și încercăm să restabilim cât mai multă energie posibilă, în timp ce adversarul întreprinde din ce în ce mai multe atacuri noi”, a declarat, într-un interviu, Volodimir Kudrytskyi, directorul general al operatorului rețelei electrice de stat Ukrenergo.

„Sunt sigur că vom reuși să repunem rețeaua în funcțiune”, a adăugat el, „dar generarea de energie pare să fie principala problemă”. Potrivit lui Timchenko, doar sprijinul aliaților Ucrainei poate salva rețeaua din fața unor distrugeri și mai mari. „Din păcate, apărarea pasivă instalată de DTEK – cum ar fi blocurile de beton și sacii de nisip – a avut un efect limitat împotriva acestor atacuri de precizie”, a spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:35 - Daniel Craig spune că a fost „dificil” să accepte nivelul de faimă pe care i l-a adus rolul lui James Bond
12:33 - Dominic Fritz: USR va face parte dintr-un Guvern care își asumă reforme, sau nu va face parte din Guvern. Trebuie să fie clar că această guvernare își asumă inclusiv o reformă a serviciilor (VIDEO)
12:24 - Alexandru Muraru (PNL): Livrarea de reforme, un test major pentru coaliția PNL-PSD-USR-UDMR / Ar fi o mare vulnerabilitate să nu avem candidat comun la prezidențiale (VIDEO)
12:23 - Mașină lovită de tren în zona Poliției Bacău! O persoană transportată de urgență la spital
12:23 - Liderul Iranului, Ali Khamenei, susține Statele Unite și Israelul sunt principalii vinovați pentru căderea regimului președintelui sirian
12:01 - Tanczos Barna: UDMR va rămâne vocea rațiunii în aceste negocieri. Coaliția în patru este cea mai dificilă soluție, dar poate să fie cea mai bună și stabilă / Avem nevoie de un candidat unic / Susținem adevărata reformă a statului (VIDEO)
11:51 - TIR în valoare de 100.000 de euro din Polonia, descoperit la vama Nădlac II. Ce au descoperit polițiștii de frontieră
11:50 - O grupare care a furat din magazine bunuri de aproape 5 milioane de euro, din care făceau parte trei români, arestată în Marea Britanie
11:42 - Cristina Prună: Rolul USR în coaliția cu PSD, PNL și UDMR va fi acela de garant al implementării reformelor / Trebuie reduse cheltuielile statului, nu crescute taxele (VIDEO)
11:30 - Lucian Romașcanu: USR trebuie să își reseteze puțin discursul public. Eu îmi mențin părerea – și nu dau nume – că un partid democratic trebuie să rămână în opoziție (VIDEO)