Ucraina susține că trupele sale avansează spre Izium, în timp ce luptele se intensifică în Donbas

Ucraina susține că trupele sale avansează spre Izium, în timp ce luptele se intensifică în Donbas
Bloc de locuințe din Ceasiv Iar, Ucraina, distrus de atacurile forțelor rusești. Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Ucraina a raportat marți (9 august) bombardamente rusești intense pe front, în timp ce ambele părți s-au învinuit pentru lovitura de weekend asupra complexului nuclear Zaporizhzhia, care a declanșat îngrijorarea internațională cu privire la un potențial dezastru atomic, scrie Reuters.

Ucraina continuă atacurile asupra liniilor de aprovizionare rusești

Au fost raportate lupte grele în orașele din prima linie din apropierea orașului Donețk, din est, unde oficialii ucraineni au declarat că trupele ruse lansează valuri de atacuri în timp ce încearcă să preia controlul asupra regiunii industrializate Donbas.

„Situația din regiune este tensionată – bombardamentele sunt constante pe toată linia frontului… Inamicul folosește, de asemenea, foarte mult atacuri aeriene”, a declarat guvernatorul regional Donețk Pavlo Kyrylenko pentru televiziunea ucraineană.

„Inamicul nu are succes. Regiunea Doneţk rezistă”.

În jurul Harkivului, în nord-est, trupele ucrainene au capturat orașul Dovhenke de la ocupanții ruși și înaintează spre Izium, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovici într-un videoclip postat pe YouTube.

„Situația este foarte interesantă. Forțele Ucrainei se mișcă cu mult succes. Încercările Rusiei de a recâștiga terenul pierdut nu au avut succes. Ucraina ar putea ajunge să le încercuiască”, a spus el.

În sud-est, podul cheie Antonovskyi peste râul Nipro din regiunea Herson a fost din nou vizat de forțele ucrainene care încercau să perturbe liniile de aprovizionare rusești.

Yuri Sobolevsky, adjunctul șefului consiliului regional Herson, înlăturat de forțele de ocupație ruse, a declarat pe Telegram că podul a fost grav avariat după „acțiuni peste noapte”.

Subsecretarul american al apărării pentru politică, Colin Kahl, a declarat luni că Rusia a suferit între 70.000 și 80.000 de victime, fie ucise, fie rănite, de la începutul invaziei sale asupra Ucrainei pe 24 februarie. Rusia numește războiul o „operație militară specială”.

Ucraina spune că a arestat asasini angajați de Rusia să vâneze oficiali de top

Autoritățile ucrainene arestat două persoane care lucrează pentru serviciile rusești de informații și care plănuiau să îi ucidă pe ministrul ucrainean al apărării și pe șeful agenției ucrainene de informații militare, a anunțat luni Serviciul de Securitate din Ucraina (SBU), potrivit Reuters.

SBU a dejucat complotul plănuit de agenția rusă pentru informații militare (GRU), care inteționa să folosească un grup de sabotaj pentru a pune în scenă trei crime, dintre care una îl viza pe un proeminent activist ucrainean, spune serviciul ucrainean.

Reuters a precizat că nu a putut verifica informațiile de o manieră independentă și că Moscova sau presa rusă de stat deocamdată nu au comentat subiectul.

Urmăriți B1TV.ro și pe