Ucraina triplează o taxă de război pentru angajați, pentru a susține armata. Proiectul de lege a fost deja criticat

Ucraina triplează o taxă de război pentru angajați, pentru a susține armata. Proiectul de lege a fost deja criticat

Taxa militară, în prezent 1,5%, va ajunge la 5% de la începutul lunii decembrie, conform noii legi a bugetului. La un salariu mediu brut în Ucraina de circa 560 de euro, taxa de război va fi 28 de euro, iar impozitul pe venit este de 100 de euro, anunță Reuters. De asemenea, crește impozitele pe profit pentru bănci la 50% pentru 2024 și alte instituții financiare de la 18% la 25% din ianuarie anul viitor.

Salariații din Ucraina vor plăti taxe mai mari pentru a susține războiul

Triplarea taxei de război este deja codificată în Legea Bugetului pe 2025, dar și în Codul Fiscal, semnat de președintele Volodimir Zelenski.Măsura afectează toate veniturile cetățenilor, dar mai ales salariile; în jur de 60% din venituri sunt din salarii, conform datelor oficiale.

În anul următor, salariul minim rămâne la 182 de euro, în timp ce salariul mediu ar trebui să ajungă la 560 de euro. Impozitul pe venit este de 18%, la care se va adăuga taxa de război mărită, de 5%.

Această taxă intră în vigoare în data de 1 decembrie și se aplică retroactiv, începând cu salariile din octombrie. Taxa nu se aplică pe pensii, în condițiile în care pensionarii sunt un sfert din populație.

Prim-ministrul Denis Shmîhal a declarat în august că Ucraina se confruntă cu un deficit bugetar de 35 de miliarde de dolari anul viitor, deși partenerii străini s-au angajat să acopere aproximativ 20 de miliarde de dolari din această sumă.

Kievul a devenit din ce în ce mai dependent de surse externe de finanțare, cum ar fi granturi și împrumuturi de la UE, SUA, Fondul Monetar Internațional (FMI) și alți parteneri, deoarece războiul cu Rusia continuă să pună o presiune puternică asupra economiei țării.

Proiectul de lege a fost criticat din cauza potențialelor repercusiuni asupra condițiilor de viață deja dificile din țară

Creșterea propusă a taxelor face parte dintr-un efort de a găsi surse suplimentare de finanțare, care ar putea include, de asemenea, împrumuturi interne sporite și măsuri pentru creșterea numărului de locuri de muncă și salarii.

În ciuda situației bugetare groaznice, proiectul de lege a fost criticat din cauza potențialelor repercusiuni asupra condițiilor de viață deja dificile din țară, arată Kiyvindenpendent.

Pe lângă legea fiscală, Zelenski a semnat, joi, un proiect de lege privind bugetul de stat al Ucrainei pentru 2025, care prevede cheltuieli de 3,6 trilioane UAH și venituri de 2,05 trilioane UAH.

„Situația este schimbătoare și poate necesita o cerere suplimentară, dar în prezent, ținând cont de faptul că ne-am garantat asigurarea obligațiilor prin partenerii noștri cheie, nu sunt planificate alte modificări la Codul Fiscal”, a declarat instituțiile de presă, citat de ministrul de finanțe Serghei Marchenko.

Asociația Europeană a Afacerilor, Federația Angajatorilor din Ucraina, Uniunea Antreprenorilor Ucraineni, Camera Americană de Comerț din Ucraina, Asociația Independentă a Băncilor din Ucraina și Forumul pentru instituțiile financiare internaționale de conducere au criticat proiectul de lege și au îndemnat statul să acorde atenție sectorului umbră al economiei în loc să crească cotele de impozitare.

„Modificările reprezintă una dintre cerințele-cheie ale creditorilor noștri și sunt esențiale pentru asigurarea fondurilor necesare tuturor capitolelor de cheltuieli pentru apărarea statului în acest an și în anul viitor. După semnarea acestor legi, vom obține resurse suplimentare pentru achiziția de arme și echipamente, precum și pentru plata salariilor personalului din Forțele de Securitate și Apărare”, a declarat premierul Ucrainei, Denis Șmîhal.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:04 - Ministrul Finanțelor: România este printre cele cinci state cărora li s-a acceptat o perioadă de ajustare fiscală de 7 ani în loc de 4
22:48 - Elena Lasconi, despre consensul dintre partidele proeuropene: Sunt mai puțin om de partid și mai mult un om care vrea să schimbe sistemul care a dat greș, dar, înainte de orice, îmi doresc binele României
22:43 - Un tânăr din Dolj a luat la bătaie trei persoane, în plină stradă. Agresorul era sub influența băuturilor alcoolice
22:26 - Stupoare în Spania după ce titlul mondial la Scrabble în spaniolă a fost câștigat de un om care nu vorbește limba: „O umilință incredibilă”
22:12 - PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile anunță că intră împreună la guvernare / Se discută și despre susținerea unui posibil candidat comun pro-european la prezidențiale
22:07 - Declarația neașteptată pe care i-a făcut-o Donald Trump, Prințului William. „Unii oameni arată mai bine…”
22:03 - Polițiști loviți și amenințați cu moartea de un șofer oprit în trafic! Avea farurile stinse, mirosea a alcool și a refuzat să i se pună etilotestul
21:58 - Diana Șoșoacă, noi dezvăluiri despre Călin Georgescu: „Îl susțineam dintr-o obligație de situație, dar ce era după el, era potopul! De abia aștept să …”
21:55 - Radu Miruță (USR), despre instituțiile responsabile pentru criza politică: „Fie nu au mirosit nimic și e grav, fie au mirosit și au fost parte din povestea asta”
21:39 - Vlad Nistor: Mi se pare că noi toți ne ducem după fentă. Tot ce se întâmplă zilele acestea e ceva construit pentru a distrage atenția opiniei publice (VIDEO)