Ambasadorii UE au convenit asupra unor noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv asupra a aproape 200 de nave care fac parte din așa-numita flotă din umbră, scrie Politico.
Aprobarea celui de-al 17-lea pachet de sancțiuni, miercuri, a venit în contextul în care liderii europeni intensifică presiunea asupra liderului rus Vladimir Putin pentru a se așeza la masa negocierilor și a pune capăt războiului împotriva Ucrainei pe care l-a lansat în februarie 2022.
Miniștrii apărării și ai afacerilor externe urmează să dea aprobarea finală pe 20 mai. Două țări ale UE vor trebui să solicite aprobarea parlamentelor lor naționale, a declarat un diplomat al UE.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat aprobarea ambasadorilor într-o postare pe X, spunând: „Acest război trebuie să se încheie. Vom menține presiunea ridicată asupra Kremlinului.”
Deși pachetul nu a fost controversat, deoarece a inclus doar câteva măsuri economice, mai multe state membre au reușit să adauge mai multe nave din flotă din umbră decât s-a propus inițial.
De asemenea, UE va interzice companiilor sale să facă afaceri cu aproximativ 30 de entități care eludează sancțiunile prin intermediul unor țări terțe. Și 75 de persoane și companii au fost incluse pe listă pentru implicarea lor în mașina de război a Rusiei.
În cele din urmă, blocul comunitar își extinde, de asemenea, posibilitățile legale de a viza navele care distrug infrastructura subacvatică, canalele de propagandă și factorii financiari care facilitează războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Noul cancelar german Friedrich Merz a propus adăugarea presiunii sancțiunilor dacă Kremlinul va continua să atace Ucraina dincolo de un armistițiu propus luni. El a sugerat confiscarea activelor rusești înghețate.
„Există o mulțime de idei stocate din rundele anterioare”, a declarat un diplomat UE pentru POLITICO. „Dacă vrei să ai un impact real, energia și băncile ar fi logice, dar și dificile din cauza Ungariei.”
În paralel, UE lucrează, de asemenea, la propuneri de a pune capăt importurilor de combustibili fosili din Rusia, în cadrul foii de parcurs RePowerEU. Noi legi sunt așteptate în cadrul acestei inițiative până în iunie.