Ultima dezbatere înainte de alegerile prezidențiale din Brazilia a fost una aprinsă. Extremistul de dreapta, Bolsonaro, cu 14 procente în spatele lui Lula

Ultima dezbatere înainte de alegerile prezidențiale din Brazilia a fost una aprinsă. Extremistul de dreapta, Bolsonaro, cu 14 procente în spatele lui Lula
Lula (stânga) ar fi avut potrivit sondajelor un avans de 14 puncte față de Bolsonaro (dreapta), 48% la 34%, sursă foto: captură YT

Actualul președinte de extremă dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro și candidatul de stânga Luiz Inacio Lula da Silva au schimbat o serie de atacuri reciproce, joi, într-o ultimă dezbatere, înainte cu trei zile de alegerile prezidențiale din Brazilia, acuzându-se reciproc de corupție, nepotism și minciună, arată France24.

Bolsonaro, cu acuzații de corupție în familie, strigă hoțul

Aflat la coada clasamentului în sondaje înaintea votului polarizant de duminică, Bolsonaro nu a pierdut timpul și a atacat, numindu-l pe Lula „mincinos, fost deținut și trădător”.

Lula, fostul președinte carismatic, care a condus Brazilia din 2003 până în 2010, a răspuns: „Este urât pentru președintele republicii să mintă în mod flagrant tot timpul… De aceea, poporul te va trimite la plimbare”.

El i-a mai spus lui Bolsonaro să „se uite în oglindă” dacă vrea să vadă corupția, citând acuzațiile de corupție împotriva fiului senatorului președintelui, Flavio, și a fostului ministru al educației, acuzat că a cerut comisioane pentru influente biserici evanghelice.

Moderatorul, jurnalistul William Bonner, i-a mustrat pe ambii candidați pentru că nu au respectat regulile de bază și a avut mult de lucru într-o dezbatere agitată și aprinsă, în care au fost prezenți și alți cinci candidați aflați la mare distanță în sondaje.

Bolsonaro a spus: „Nicio țară din lume nu a cumpărat vaccinuri în 2020”. În realitate, milioane de doze de vaccinuri Covid-19 au fost administrate în întreaga lume în acel an.

Lula își menține un avans de 14 puncte față de Bolsonaro, 48% la 34%.

La începutul zilei de joi, un sondaj realizat de institutul Datafolha arăta că Lula își menține un avans de 14 puncte față de Bolsonaro, 48% la 34%.

Excluzând alegătorii care au declarat că intenționează să voteze în alb sau prin voturile anulate, sprijinul lui Lula a ajuns la 50 la sută.

Acest lucru îl plasează în pragul scorului necesar pentru a câștiga categoric și a evita un tur de scrutin pe 30 octombrie: 50 la sută din voturile valide, plus unu.

Bolsonaro, căruia îi place să spună că singurele sondaje de încredere sunt cele „de pe stradă” – unde actualul președinte, în vârstă de 67 de ani, își adună în mod regulat susținătorii săi înfocați – se bazează pe susținerea evangheliștilor și pe mediul de afaceri pentru a reuși să se impună.

Creștinii evangheliști reprezintă aproximativ 30% din cei 213 milioane de locuitori ai Braziliei și sunt considerați un factor demografic cheie pentru urnele de vot de la alegerile prezidențiale din 2 octombrie.

Lula – apelează la votanții săraci, minoritari și anti-Bolsonaro.

În vârstă de 76 de ani încearcă o revenire politică remarcabilă la doar patru ani după ce a fost încarcerat în urma unor condamnări controversate (și desființate între timp) pentru corupție, rezultate dintr-un scandal uriaș centrat pe gigantul petrolier de stat Petrobras.

Eliberat după 18 luni petrecute în spatele gratiilor, Lula și-a recăpătat eligibilitatea de a candida atunci când Curtea Supremă a anulat anul trecut condamnările, constatând că judecătorul principal în acest caz a fost părtinitor.

Dezbaterea de la sfârșitul nopții de la TV Globo, cel mai urmărit post de televiziune din Brazilia, a fost ultima șansă pentru candidați de a influența alegătorii nehotărâți.

Urmăriți B1TV.ro și pe