Un francez solicită de la statul român peste 115 milioane de euro, pentru o obligațiune cumpărată în România în 1929

Un francez solicită de la statul român peste 115 milioane de euro, pentru o obligațiune cumpărată în România în 1929
Un francez solicită de la statul român peste 115 milioane de euro, pentru o obligațiune cumpărată în România în 1929. Sursă foto: Pixabay

Un bărbat în vârstă de 80 de ani de naționalitate franceză, care a cumpărat o obligațiune la purtător ce a fost emisă de România în anul 1929, solicită de la statul român peste 115 milioane de euro.

În anul 2018, Henri B. care locuiește în Aulnay-sous-Bois, a plătit 300.000 de euro pentru o bucată de hârtie.

La momentul emiterii, documentul valora „500 de franci de aur”

Documentul achiziționat este o obligațiune la purtător, emisă de statul român, informează bfmtv.com.

Francezul poate pretinde teoretic 115,88 de milioane de euro României, notează ziariștii francezi, fără a da detalii despre expertiză.

Potrivit surselor, obligațiunea la purtător ar fi fost emisă pentru a finanța o parte din datoriile României, iar la momentul emiterii, documentul valora „500 de franci de aur”. Acest lucru se poate observa și pe hârtie, unde ar mai apărea și o dobândă, motiv pentru care se explică suma uriașă la care a ajuns să valoreze documentul, a declarat avocatul bătrânului.

Valoarea actuală a documentului ar fi fost validată de către o societate financiară din România, fără ca numele acesteia să fie dezvăluit, potrivit presei franceze.

„Ambasada României doar tace”

Francezul a încercat să revendice aproximativ 115.887.000 de euro în anul 2020, însă Banca Națională a României i-a răspuns că nu poate face plata, deoarece nu ea a emis bonurile, ci „Statul Român prin Ministerul Finanțelor”.

Henri a decis să apeleze la începutul anului 2022 la Ambasada României în Franța.

„Ambasada României nu ne spune nici măcar că refuză să plătească. Doar tace”, a afirmat octogenarul.

„În lipsa unui răspuns, ne vom adresa Ministerului francez al Economiei și Finanțelor. Și apoi la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, dacă situația o cere”, a transmis avocatul bătrânului.

În timp ce așteptă să-și vadă bucata de hârtie transformându-se în bancnote, Henri ar putea începe să construiască clădiri, deoarece băncile engleze i-au promis împrumuturi pentru a finanța construcții, în schimbul bunului său de garanție. Dar la vârsta mea, nu am nicio dorință să intru în domeniul imobiliar”, transmite bărbatul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:37 - Copil, în stare gravă la spital, după ce a suferit un atac cardio-respirator. Băiatul era în excursie, la un parc acvatic din Oradea
18:33 - Suma uriașă transferată de Bashar al-Assad în Rusia după căderea regimului / Ofițerii din serviciile secrete de la damasc fac dezvăluiri incendiare
18:21 - Ce se va întâmpla, de la 1 ianuarie, odată cu majorarea salariului minim. Casa de Pensii a făcut anunțul: „Începând cu aceeaşi dată …”
18:11 - Ministerul Apărării avertizează asupra unei campanii masive de manipulări și dezinformări care circulă în spațiul public
17:49 - AEP a trimis mai multe probe Parchetului General, care arată banii băgați în campania electorală a lui Călin Georgescu: „Atestă că nu a fost o campanie cu finanțare zero” (VIDEO)
17:44 - Daniel Breaz, despre dosarul care îl vizează pe Horațiu Potra: „Pe mine mă frapează faptul că Georgescu avea nevoie de această pază”
17:08 - Marian Vanghelie, trimis în judecată de procurorii DNA, în dosarul Economat. Fostul primar, acuzat de complicitate la abuz în serviciu. Prejudiciul este de sute de milioane de lei
17:02 - Crimă în Sectorul 5 al Capitalei. Mama agresorului a sunat la 112 pentru a anunța fapta
16:56 - Gheorghe Ialomițianu: „Acest Guvern trăiește din împrumuturi și vă dați seama ce dobânzi plătim” (VIDEO)
16:51 - Bogdan Matei (PSD), despre problemele cauzate de softul Casei de Pensii: Sunt foarte multe probleme și, din păcate, pensionarii au de suferit. Statul român, prin anumite instituții ale sale, nu este pregătit de digitalizare (VIDEO)