Un general rus amenință: România și Polonia ar putea (re)deveni „ținte” ale Federației Ruse dacă avioane F-16 ale Ucrainei ar ataca din aceste țări

Un general rus amenință: România și Polonia ar putea (re)deveni ținte ale Federației Ruse dacă avioane F-16 ale Ucrainei ar ataca din aceste țări
(FOTO- Hepta/ Zuma Press / Sra Jerreht Harris/Planetpix)

Generalul (r.) rus Evgheni Bujinski amenință deschis cu atacuri împotriva României și Poloniei dacă avioanele de luptă donate Ucrainei vor folosi aroporturile lor pentru a efectua misiuni împotriva forțelor ruse.

Amenințările vin ca urmare a informațiilor privind transferul de avioane de luptă F-16 către Ucraina.

Negat de puterile occidentale, transferul de F-16 e la nivel de tatonări, lucru confirmat chiar de Kiev – relatează Defense Romania.

Andrii Yermak, șeful Administrației Prezidențiale a Ucrainei, a făcut public, în aceste zile, pe canalul său de Telegram: „Ucraina discută achiziționarea de avioane de vânătoare F-16. Avem semnale pozitive din Polonia, stat care e gata să ne ofere acest ajutor în coordonare cu NATO”.

România și Polonia ar putea (re)deveni „ținte” pentru Rusia

Conform RMX News, generalul (r.) Evgheni Bujinski rus a declarat că, în cazul în care avioane F-16 destinate Ucrainei ar opera de pe aeroporturi militare din România și Polonia, atunci acestea ar deveni ținte ale Federației Ruse.

Ceea ce omite în scenariul său Bujinski, menționează Defense Romania, este că generalul nu face nicio referire la faptul că atât Polonia cât și România sunt state membre NATO iar o astfel de acțiune ar angaja Rusia într-un război deschis cu cea mai puternică alianță militară din istorie.

„Dacă state NATO decid să se implice (n.r. – prin punerea la dispoziție a infrastructurii militare pentru avioane F-16 transferate Ucrainei) și să opereze de pe baze aeriene ale Alianței, din apropierea Ucrainei, precum România sau Polonia spre exemplu, ele devin o țintă legitimă din punct de vedere al dreptului internațional”, precizează generalul rus.

SUA și Germania au exclus categoric furnizarea de F-16 Ucrainei

Oficialii ucraineni au spus că avioanele amintite ar putea contribui la menținerea unui avantaj crucial față de de aviaţia rusă.

Există aliați dispuși să livreze aeronave de luptă – exemplu Slovacia care dispune de avioane MiG-29 sovietice utilizate și de ucraineni sau Polonia, care nu a exclus transferul de F-16 – cu o singură condiție majoră: decizia să fie una unilaterală a NATO iar posibilul viitor transfer să se facă coordonat, menționează publicația citată.

Negat de Occident, transferul de F-16 este la nivel de tatonări

Andrii Yermak, șeful Administrației Prezidențiale a Ucrainei, a transmis în aceste zile pe canalul său de Telegram: „Ucraina discută achiziționarea de avioane de vânătoare F-16. Avem semnale pozitive din Polonia, stat care e gata să ne ofere acest ajutor în coordonare cu NATO”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:57 - Studiu îngrijorător: Milioane de francezi renunță la igienă sub pretextul problemelor economice
23:51 - O femeie a ajuns să dezvolte psihoză și să sufere de insomnie după ce a mâncat resturi de sushi: „Simțea ca și cum un pește se agita în burta ei”
23:50 - ACEA: Normele Euro 7 vor majora prețurile autoturismelor noi în medie cu 2.000 de euro
23:50 - Reacții de la Sepsi, după decizia UEFA privind „Ungaria Mare”: „N-o să existe acest simbol pe stadionul nostru” / „Nu suntem subvenționați de Guvernul Ungariei și nu avem nicio obligație față de el”
23:28 - Facebook a susținut, prin reclame plătite de ruși, destabilizarea Republicii Moldova. Acuzații grave
23:24 - Kelemen Hunor (UDMR): Dacă aș fi eu cel care decide singur, eu aș face anticipate în 2023. În 2024, un an electoral, administrația centrală va aștepta să vadă ce se întâmplă
23:16 - Un bărbat a fost dus la Psihiatrie pentru că se ruga prea tare pe o stradă din Vaslui / Speriați, vecinii au sunat la 112
23:10 - Incendiu produs la bordul unei nave aflate în Portul Constanța / Focul a izbucnit în zona spațiilor de locuit
23:01 - Aflat în comă alcoolică, un român a provocat un accident rutier în Verona: „O minune a făcut ca mașina să nu lovească pietonii”
23:01 - Csaba Asztalos (CNCD), despre cazul „Ungaria Mare”: Nu înțeleg decizia UEFA, ar fi bine să vedem motivarea. În măsura în care un astfel de simbol se folosește în România, avem competențe și noi, și alte instituții (VIDEO)