Un nor radioactiv din Japonia ar putea ajunge în peninsula Kamceatka

Un nor radioactiv din Japonia ar putea ajunge în peninsula Kamceatka
Un nor radioactiv rezultat după explozia de sâmbătă de la centrala nucleară din Japonia ar putea ajunge în peninsula Kamceatka din Rusia în următoarele 24 de ore, potrivit unor surse din cadrul serviciilor de...

Un nor radioactiv rezultat după explozia de sâmbătă de la centrala nucleară din Japonia ar putea ajunge în peninsula Kamceatka din Rusia în următoarele 24 de ore, potrivit unor surse din cadrul serviciilor de sănătate ruse, citate de agenția Ria Novosti.

„Potrivit datelor preliminare, norul de particule radioactive care ar putea să apară ca urmare a exploziei de la o centrală nucleară din Japonia va ajunge în Kamceatka, în cel puțin 24 de ore”, a declarat Natalia Jdanov, oficial al serviciilor de sănătate.

„Acest lucru se datorează direcției de mișcare a maselor de aer și distanței semnificative între Kamceatka și Japonia”, a adăugat aceasta.

Citește AICI totul despre explozia de la centrala nucleară Fukushima.

În următoarea perioadă, cele 28 de stații de monitorizare din Kamceatka, aflată la nord-est de Japonia, vor măsura nivelul radioactivității pentru a determina dacă peninsula rusă este sau nu afectată de norul radioactiv.

Până acum, nicio creştere anormală a radioactivăţii nu a fost detectată în nicio regiune, potrivit oficialului rus.

Premierul rus Vladimir Putin a dispus, sâmbătă, verificarea planurilor şi a mijloacelor de urgenţă din Orientul Îndepărtat rus, în urma exploziei de la centrala Fukushima.

Potrivit vicepremierului rus Igor Secin, după explozia la centrala nucleară, Japonia a cerut Rusiei să crească aprovizionarea cu energie. Săptămâna viitoare, Rusia va analiza posibilitatea creşterii ofertei de cărbune de la 3 la 4 milioane.