Un nou scandal la Volkswagen: 12 foști angajați din Brazilia acuză grupul german că a permis ca muncitorii săi să fie deţinuţi şi torturaţi în timpul dictaturii militare, în perioada 1964-1985

Un nou scandal la Volkswagen: 12 foști angajați din Brazilia acuză grupul german că a permis ca muncitorii săi să fie deţinuţi şi torturaţi în timpul dictaturii militare, în perioada 1964-1985
Foto: hotnews.ro

Volkswagen este implicată într-un nou scandal. 12 foști angajați brazilieni ai grupului german au depus o plângere împotriva producătorului de automobile, pe care-l acuză că nu s-a împotrivit ca muncitorii săi să fie deținuți și bătuți între anii 1964 – 1985, perioadă în care în Brazilia era dictatură militară, potrivit BBC News.

Grupul de oameni susține că angajații au fost arestați și torturați la uriașa uzină Volkswagen de la Sao Bernardo do Campo.

„Compania contactează părţile implicate, pentru a le afla versiunea despre faptele comise de foşti angajaţi în timpul dictaturii militare. Au loc anchete detaliate”, declară Volkswagen.

În raportul final al Comisiei Naționale Braziliene pentru aflarea adevărului, publicat în decembrie 2014, a fost prezentat cazul fostului angajat Volkswagen Lucio Bellentani.

„Eram la serviciu, când două persoane înarmate cu mitraliere au venit la mine (…) Mi-au ţinut mâinile la spate şi m-au încătuşat pe loc. Imediat ce am ajuns la Centrul de Securitate al Volkswagen, a început tortura. Am fost bătut – lovit şi pălmuit”, a spus anul trecut fostul angajat Volkswagen.

În momentul în care acuzațiile au fost făcute publice în 2014, gigantul auto german a declarat că „urmăreşte orice indiciu al unei posibile implicări a angajaţilor de la Volkswagen do Brasil în încălcări ale drepturilor omului în timpul dictaturii militare”.

Peste 400 de oameni ar fi fost omorâți sau dați dispăruți în perioada dictaturii militare, iar mulți alții au fost arestați și bătuți.

Volkswagen, care a fost prinsă falsificând teste ale emisiilor de noxe ale mașilor pe care le produce, nu a oferit comentarii încă despre procesul civil din Brazilia.

 Președintele Volkswagen, Martin Winterkorn, a demisionat din funcție după scandalul privind falsificarea testelor de poluare a aerului, informează B1 TV. (DETALII AICI)