Ungaria aunță că nu va sprijini Ucraina în faţa Rusiei, întrucât Kievul nu respectă drepturile minorităţii maghiare

Ungaria aunță că nu va sprijini Ucraina în faţa Rusiei, întrucât Kievul nu respectă drepturile minorităţii maghiare
Surse: Unitățile ruse din apropierea Ucrainei sunt acum în „poziții de atac” Foto simbol: Hepta.ro / Sputnik / Vitaly Timkiv

Dacă ucrainenii nu dau înapoi de la politica lor împotriva minorităților, aceasta va limita foarte mult capacitatea guvernului maghiar de a oferi orice fel de sprijin, chiar și în acest conflict cu Rusia, a declarat ministrul de externe Péter Szijjártó într-un interviu acordat publicației pro-guvernamentale Magyar Nemzet miercuri.

Ungaria anunță că nu va sprijini Ucraina, din cauza politicii împotriva minorităților

Budapesta și Kievul sunt blocate diplomatic din cauza politicilor controversate privind drepturile minorităților de când parlamentul Ucrainei a adoptat în 2017 legea „Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat”, despre care Budapesta spune că calcă în picioare drepturile minorității etnice transcarpatice de a studia în maghiară, scrie euractiv.

Numărul etnicilor maghiari din Ucraina, dintre care majoritatea locuiesc în regiunea Transcarpatiei, este estimat la 140.000. La rândul său, Ungaria a continuat să blocheze cooperarea Ucrainei cu NATO și desfășurarea discuțiilor dintre Comisia Europeană și Ucraina.

Ministrul Afacerilor Externe Szijjártó a spus acum că „indiferent de gesturile pe care le-a făcut până acum, nu a primit practic niciun feedback pozitiv în schimb”.

Acuzațiile oficialilor de la Budapesta

Szijjártó a acuzat Ucraina că nu a încetat să privească minoritatea etnică maghiară de drepturi. „De asemenea, în contextul situației de securitate din Europa de Est, le-am spus sincer colegilor noștri din UE și NATO că, dacă ucrainenii nu dau înapoi de la această politică, aceasta va limita foarte mult capacitatea guvernului ungar de a oferi orice fel de sprijin în Ucraina, chiar și în acest conflict’, a spus oficialul maghiar.

Întrebat dacă există un motiv de îngrijorare cu privire la escaladarea situației de securitate dintre Occident și Rusia, Szijjártó a spus că Ungaria nu vrea „să vadă o întoarcere la Războiul Rece și la psihoza acestuia”.

„Vedem războiul verbal între Est și Vest, îi vedem amenințăndu-se unul pe celălalt și suntem îngrijorați de asta. Este în interesul nostru de securitate națională ca Statele Unite și Rusia să discute între ele, să se consulte pentru că nu există alternativă la dialog”, a spus el.

Szijjártó a spus mai târziu că politica externă ar trebui condusă pe baza intereselor naționale.

Urmăriți B1TV.ro și pe